Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: У рамках програми розширеного неонатального скринінгу вже проведено майже 155 тисяч досліджень

20 листопада 2023
483

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко взяв участь у першому засіданні Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, де був презентований проєкт стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні. Під час засідання обговорили і пріоритети Міністерства охорони здоров’я України щодо покращення медичної допомоги дітям. 

«Діти — наше майбутнє. Піклуватися про здоровʼя маленьких українців — закладати основи процвітання країни. Попри виклики повномасштабної війни ми знаходимо можливості покращувати якість та доступність безоплатної медичної допомоги дітям, — сказав міністр Віктор Ляшко. — Зокрема, пишаюся роботою програми розширеного неонатального скринінгу, яка була запущена минулого року. Це той інструмент, що дозволяє завчасно виявити лабораторні ознаки захворювання у дитини та якнайшвидше запобігти їх клінічним проявам, отже дати шанс на здорове майбутнє. Вже вдалося виконати майже 155 тисяч досліджень. Створено 4 потужних сучасних центри та високотехнологічний референс-центр для підтвердження діагнозу та моніторингу лікування. Окремо хочу подякувати першій леді Олені Зеленській та її Фундації за допомогу та залученість. Завдяки реалізації проєктів Фундації українські лікарні отримують необхідне медичне обладнання, як-от реанімобілі, інкубатори для виходжування новонароджених, що дозволяє рятувати більше дитячих життів».

Також обговорили стан надання медичної допомоги немовлятам, які народжені передчасно або які мають складну патологію, та їх медичну реабілітацію в амбулаторних та стаціонарних умовах. Ці послуги фінансуються державою в рамках програми медичних гарантій, тобто є безоплатними для пацієнтів. 

Пакет «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» передбачає можливість безоплатного отримання таких послуг, як інтенсивна терапія, необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, цілодобовий догляд, дихальна підтримка, парентеральне харчування, офтальмологічний скринінг, консультації всіх необхідних фахівців тощо. За одного пролікованого новонародженого з масою тіла до 1 500 грамів держава сплачує медзакладам 135 026 грн, з масою тіла 1 500 грамів і більше — 33 073 грн. У 2023 році за цим пакетом укладено 96 договорів  на загальну суму понад 1,5 млрд грн.

Також у 2023 році укладено 131 договір за пакетом «Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, упродовж трьох років життя» на загальну суму понад 135,9 млн грн. Національна служба здоров’я України оплачує медичні послуги, що надавались сукупно не менше 21 календарного дня або більше протягом року в амбулаторних та/або стаціонарних умовах (не менше ніж 5 календарних днів поспіль). Реабілітація надається відповідно до потреб маленьких пацієнтів та може тривати до досягнення намічених цілей в індивідуальному реабілітаційному плані.

Ще одне важливе питання — трансформація будинків дитини, яких в системі охорони здоров’я наразі — 36, в центри реабілітації та медико-соціальної допомоги. В останніх мають бути створені всі необхідні умови для розвитку та виховання у середовищі, яке буде максимально наближене до сімейного. Наразі проведено моніторинг потреб дітей груп ризику в територіальних громадах, що дає змогу виявити наявність медичних, реабілітаційних, освітніх, соціальних, транспортних та інших послуг для забезпечення їх надання дітям та сім’ям, в яких вони проживають, за місцем їхнього перебування. Спільно з Мінсоцполітики працюємо над поверненням дітей, які перебувають в будинках дитини, до родин або влаштування до сімейних форм виховання. 

Нагадаємо, в серпні Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за ініціативи першої леді Олени Зеленської та Міністерства охорони здоров’я доставив в Україну 20 спеціалізованих автомобілів швидкої допомоги для новонароджених. Ці «швидкі» укомплектовані спеціалізованим обладнанням, яке дозволяє надавати невідкладну допомогу породіллі й немовляті просто в дорозі.