Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: Створення органу держконтролю у сфері лікарських засобів сприятиме забезпеченню українців якісними, ефективними та безпечними ліками

21 листопада 2023
448

На цьому наголосив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко під час зустрічі з Джеймсом Хоупом, директором Місії USAID в Україні, та представниками проєкту «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed).

«Дякую Сполученим Штатам Америки за всю допомогу і підтримку в сфері охорони здоровʼя як в частині реагування на виклики війни, так і що стосується розвитку медичної системи загалом. Спільно з проєктом “SAFEMed” працюємо над тим, що українці мали доступ до якісних та безпечних ліків. Це і напрацювання відповідних змін щодо регулювання та фінансування у фармацевтичній галузі, і підвищення прозорості та ефективності закупівель лікарських засобів з метою збільшення їх доступності. Маємо позитивні результати — кількість людей, які отримують необхідні їм препарати безоплатно в медзакладах або через програму “Доступні ліки” збільшується», — зазначив міністр Віктор Ляшко.

Під час зустрічі учасники обговорили стратегічні напрями співпраці в сфері фармацевтичного регулювання та можливе розширення підтримки з боку проєкту «SAFEMed». Насамперед це процес створення двох нових інституцій: незалежної агенції з оцінки медичних технологій та органу державного контролю, що реалізовуватиме державну політику у сфері створення, допуску на ринок, контролю якості, безпеки та ефективності лікарських засобів. Також приділили увагу питанням реалізації державної політики ціноутворення на лікарські засоби та кроки на шляху до впровадження єдиної цінової політики.

Міністр наголосив на важливості залучення кращих міжнародних експертів до створення органу державного контролю. Наразі відбувається процес формування відповідної консультативної ради, куди запрошені висококваліфіковані спеціалісти як з України, так і з інших країн та міжнародних організацій.