Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: пріоритети Української доктрини в медичній сфері закладені у проєкт бюджету-2024

22 вересня 2023
884

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко взяв участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на Дніпропетровщині, під час якого, серед іншого, був розглянутий проєкт закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

«Минулого тижня уряд ухвалив проєкт державного бюджету-2024. Тепер він знаходиться в парламенті. Проєкт передбачає, що загальний бюджет на сферу охорони здоров’я складе майже 202 млрд грн. Наразі медична система потребує особливої уваги, адже навантаження зросло в рази. Щодня ми стикаємося з новими викликами. Всі розуміють, що безперебійне функціонування медичної системи – це врятовані життя наших людей. Маємо дивитися і в майбутнє, вже зараз закладаючи підґрунтя для реалізації Української доктрини, основні напрями якої озвучив Президент України. Ключове завдання – враховуючи потреби ветеранів, створювати можливості універсального доступу до якісної та безоплатної медичної допомоги для всіх українців. Дуже важливою є підтримка комітету та парламенту загалом», – сказав міністр Віктор Ляшко.

Згідно з поданим урядом проєктом Державного бюджету на 2024 рік загальний бюджет на сферу охорони здоров’я збільшиться на 24,4 млрд грн у порівнянні з минулим роком та складе майже 202 млрд грн. Майже 159 млрд грн передбачено на фінансування Програми медичних гарантій, що на 16 млрд грн більше, ніж минулоріч. Що стосується пріоритетів Української доктрини, то варто виокремити такі напрями:

  • розвиток системи реабілітації у сфері охорони здоров’я – 6 млрд грн,
  • психічне здоров'я – 5,3 млрд грн,
  • закупівля медичного обладнання – 2,5 млрд грн,
  • посилення кадрової спроможності сфери охорони здоров’я – 2 млрд грн, 
  • доступ родин ветеранів до безоплатних послуг із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій – 1,6 млрд грн.

Також міністр разом з членами Комітету та представниками місцевої влади відвідали медзаклади Дніпропетровщини, аби перевірити, як надається медична допомога військовим і цивільним, забезпеченість необхідними ліками та витратними матеріалами, стан виплат зарплат медикам. 

Попри повномасштабну війну МОЗ разом з партнерами, в тому числі за рахунок коштів фонду UNITED24, знаходить можливість забезпечувати медичні заклади необхідним обладнанням. Для покращення роботи лікарень Дніпропетровщини за рахунок коштів державного бюджету було закуплено високовартісне обладнання на суму майже 74 млн грн. Крім цього, обладнання на суму 116 млн грн закупили у рамках глобальної ініціативи Президента України UNITED 24.

Міністр наголосив на тому, що закуплене МОЗ дороговартісне обладнання має працювати на благо українських пацієнтів, а не простоювати в плівці. Відповідальність керівників медичних закладів – забезпечити його введення в експлуатацію із дотриманням всіх необхідних умов для належного функціонування.