Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відбулося перше засідання робочої групи з удосконалення системи екстреної медичної допомоги

22 травня 2018
3759

МОЗ України спільно з експертами підготувало проект Концепції реформування екстреної медичної допомоги. Головна мета Концепції - покращити якість та надійність екстреної допомоги для кожного, а також підняти престижність професії працівника системи екстреної медичної допомоги.

 Реформування ЕМД - тривалий і складний процес, який потребує розробки детального покрокового плану дій, що відповідатиме основним положенням Концепції.

 З метою обговорення ключових елементів реформи ЕМД, проблемних питань та задля визначення конкретних подальших завдань і строків їх виконання,  МОЗ України скликало робочу групу - експертів, народних депутатів та співробітників Міністерства.

 Перше засідання робочої групи було присвячено питанню розвитку та посиленню оперативно-диспетчерських служб (ОДС). Обговорили основні проблеми у функціонуванні оперативно-диспетчерських систем. Так, серед найбільш важливих завдань:

  •  затвердження протоколів диспетчеризації, де чітко буде прописано критерії та порядок розподілу викликів;
  • створення централізованих обласних ОДС, масштабування існуючих в Україні рішень;
  • створення центрального компоненту, який дозволить створити механізми комунікації різних диспетчерських, накопичення статистичних даних, автоматизації моніторингу та аналізу роботи ЕМД;
  • створення механізмів залучення до надання допомоги перших реагувальників та реалізації можливості неголосового виклику для людей з порушенням слуху та мови;
  • вирішення питання непрофільних викликів через створення системи їх переадресації.

 Водночас, МОЗ України проводить підготовку нормативно-правових документів, які регулюватимуть питання роботи служби екстреної медичної допомоги.

 Планується, що на основі майбутньої Концепції реформи системи екстреної-медичної допомоги найближчим часом буде розроблено державну цільову програму, яка дозволить розпочати впровадження ключових змін не пізніше 2019 року.

Читайте також