Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відбулася Національна конференція з наркополітики, організована регіональним програмним офісом Управління ООН з наркотиків та злочинності у Східній Європі

30 листопада 2018
4228

Конференція відбулася 28-30 листопада в м. Києві за участі проекту Європейського Союзу «EU-ACT», Міністерства охорони здоров`я України, Національної поліції України, Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Служби безпеки України, інших центральних органів виконавчої влади, представників фахових спільнот, міжнародних експертів, представників громадськості.

Під час конференції було розглянуто відповідність національної політики щодо наркотиків міжнародному контексту та зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Серед основних викликів для України є впровадження профілактичних та реабілітаційних програм заснованих на наукових доказах. Впровадження порядку визнання речовин аналогами наркотичних засобів. Відсутність доступності пацієнтів до лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини. Крім того, недопустимим є існуюча натепер ситуація при якій людина, яка вживає наркотики, зазнає значного обмеження прав і свобод через стан свого здоров’я.

Корисним є досвід із зазначених питань представлений фахівцями з Управління ООН з наркотиків та злочинності та прокуратури Королівства Іспанії.

Міністерство охорони здоров`я України є відповідальним за формування державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу та координує діяльність органів виконавчої влади в цій сфері. Міністерством підготовлено План дій на 2019-2020 роки з реалізації Стратегії з наркотиків 2020, який найближчим часом буде подано для затвердження до Кабінету Міністрів України.

Нагадуємо, що до сфери управління Міністерства охорони здоров`я належить Центр психічного здоров`я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України, який здійснює моніторинг наркотичної ситуації в Україні за показниками Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркозалежності, Міжнародного комітету з контролю за наркотиками, Управління ООН з наркотиків та злочинності.