Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні змінили вимоги до зберігання вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech на прохання виробника

15 липня 2021
28678

У травні 2021 року, після серії нових досліджень, виробник вакцини Comirnaty компанія Pfizer подала на погодження до національних та міжнародних регуляторних органів з охорони здоров’я запит на збільшення терміну зберігання своєї антиковідної вакцини, зокрема зберігання нерозведеного препарату за температури від +2°C до +8°C протягом місяця, замість 5 днів.

Європейське агентство з лікарських засобів, Управління з продовольства і медикаментів США, Агентство з регулювання лікарських засобів Великої Британії та відповідні органи інших країн розглянули це звернення та змінили вимоги до зберігання вакцини у своїх країнах.

В Україні відповідні зміни набрали чинності згідно з наказом МОЗ України від 09.06.2021 № 1163 "Про державну реєстрацію (перереєстрацію) лікарських засобів (медичних імунобіологічних препаратів) та внесення змін до реєстраційних матеріалів" -  bit.ly/MOZ_Pfizer.

Інструкція до нових партій вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech вже містить оновлені вимоги до температури зберігання - bit.ly/Comirnaty. Водночас відповідно до офіційного листа від «Pfizer Export B.V.» розширений термін зберігання застосовується також і до попередніх партій вакцини, термін придатності яких спливає після 30 квітня 2021 року.

Тож відповідно до чинної інструкції та рекомендацій виробника, наявні в Україні серії вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech та нові серії, які будуть постачатися, можна безпечно зберігати в пунктах щеплень  у звичайних холодильниках, при температурі від +2°C до + 8°C, протягом одного місяця.