Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уряд ухвалив низку рішень, необхідних для старту програми “Доступні ліки”

17 березня 2017
2931

16 березня Кабінет Міністрів України ухвалив необхідні рішення для старту з 1 квітня програми відшкодування вартості ліків.

Ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми можна буде отримати за рецептом в аптеці безкоштовно або з невеликою доплатою.

Для цього потрібно звернутись до лікаря, отримати виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки та отримати ліки. 

Відшкодування вартості ліків, які громадяни отримуватимуть коштом держбюджету, врегульовано постановою «Про забезпечення доступності лікарських засобів». Аби оптимізувати роботу системи відшкодування вартості ліків, Міністерство охорони здоров’я України розробило зміни до постанов Уряду.

Йдеться про запровадження механізму відшкодування вартості ліків під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, діабет II типу, бронхіальну астму шляхом встановлення оптово-відпускних цін на ці препарати, які розраховуються як медіана референтних цін на такі ж препарати у затверджених референтних країнах.

Ціни на ліки в Україні не відповідають рівню доходів українців і часто навіть перевищують ціни в сусідніх європейських країнах. Встановлення референтної ціни – справедливий і вимушений крок, що спрямований на захист населення від іноді необґрунтовано високих цін на лікарські засоби. 

Разом із тим не виключається можливість перебування на ринку, у тому числі в роздрібній мережі, лікарських засобів, вартість яких перевищуватиме граничний рівень.

Участь аптечних закладів у програмі відшкодування вартості лікарських засобів відбувається виключно на добровільних засадах. МОЗ України заохочує представників бізнесу долучатися до програми реімбурсації. 

Водночас держава гарантує безкоштовні ліки, які будуть захистом для кожного пацієнта з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою.

Пріоритетом Уряду є гарантія безперервності лікування пацієнтів із хронічними захворюваннями та покращення якості їхнього життя. Українці матимуть можливість регулярно вживати потрібні препарати, що зменшить прогресування захворювань та дозволить уникнути важких наслідків.