Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уляна Супрун, в.о. адміністратора USAID і заступник голови КМДА відвідали медзаклад, який вже користується перевагами медреформи

7 червня 2017
6174

В.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, В.о. Адміністратора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Уейд Уоррен і заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник представили перші результати реформування первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Подільського району м. Києва.

Високі гості поспілкувалися з пацієнтами і медичними працівниками, ознайомилися з останніми удосконаленнями у Центрі первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) №2, які стали можливими, зокрема, завдяки реформі. Протягом останніх двох місяців понад 30 000 пацієнтів даного Центру зареєструвалися у новій локальній електронній системі реєстрації пацієнтів HELSI. Загалом Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 Подільського району м. Києва обслуговує 124 тисячі киян. 

Електронна система реєстрації пацієнтів HELSI буде інтегрована в національну систему «e-Health», що дозволить пацієнту вибирати собі лікаря і завжди мати доступ до своєї медичної картки. В рамках реформи охорони здоров'я Центр ПМСД № 2 функціонує як самостійне комунальне підприємство, що дозволяє розширювати перелік послуг для пацієнтів, покращувати умови роботи для лікарів та запроваджувати сучасні медичні практики.

«Я дуже рада мати змогу подякувати USAID в особі пана Уоррена за щедру підтримку системи громадського здоров'я в Україні та пакету реформ, який наразі розглядається Парламентом України», – зазначила в.о. Міністра. «USAID та Міністерство охорони здоров'я надзвичайно продуктивно співпрацюють протягом багатьох років. Ми також маємо солідну підтримку з боку Київської міської державної адміністрації, яка вже активно запроваджує реформи на рівні ПМСД».

Система охорони здоров’я України змінюється вперше за десятки років стагнації. Мета цих змін – створити нову систему, у центрі уваги якої буде громадянин і його здоров’я. Лікарні та лікарі зосередять свою увагу на наданні якісних послуг для пацієнтів на рівні первинної ланки. Міністерство охорони здоров’я України розробило пакет законопроектів – № 6327, 6329, – які наразі перебувають на розгляді у Верховній Раді України і згідно з якими створюється нова модель фінансування охорони здоров’я, здатна забезпечити чесні фінансові відносини «держава-лікар-пацієнт» і таким чином побудувати в Україні нову якісну систему охорони здоров’я.

USAID є одним з ключових міжнародних партнерів, котрі підтримують реформу охорони здоров'я і її практичну реалізацію на рівні первинної допомоги в Києві.

Крім Подільського району Києва, до медичної реформи в місті вже приєднався Оболонський район. В планах на поточний рік – долучити до початку реформи всі райони міста.

«Столиця України за визначенням має бути в авангарді реформ та змін на краще. Так, наприкінці 2016 року Київська міська рада ухвалила рішення про створення онлайн-системи попереднього запису на отримання медичних послуг у комунальних закладах охорони здоров’я столиці. І як результат – сьогодні всі реєстратури Подільського району об'єднані в один інформаційний простір. Користуючись системою, пацієнти можуть знайти на сайті свого сімейного лікаря, записатися на прийом до нього чи за його рекомендацією – до вузького спеціаліста, не витрачаючи час у черзі. Найголовніше, що це робить медичну послугу доступнішою для пацієнта та дозволяє лікареві оптимізувати свій робочий графік. Лише в межах одного району послугою вже скористалися десятки тисячі киян. Найближчим часом таку систему буде впроваджено в усьому Києві. Це система з фокусом на пацієнта. Це конкретні кроки. Це працює», – зауважив Микола Поворозник.

Головні засади медичної реформи: 

- принцип «гроші ідуть за пацієнтом», коли кожна копійка зібраних податків витрачається на конкретно надані послуги пацієнтам;

- лікарні отримають високий рівень автономії, лікарі матимуть можливість реально лікувати і отримувати «білу» зарплатню, згідно з тарифами за кожного пацієнта;

- розвиток сімейної медицини;

- впровадження міжнародних протоколів лікування;

- створення програми профілактики та зниження смертності за основними захворюваннями;

- прямі виплати за лікування українців;

- забезпечення якісного догляду за вагітністю, якісні пологи та нагляд за дитиною до року;

- базовий пакет послуг, який буде реально безкоштовним для кожного пацієнта і повністю покриватиметься державою: невідкладна допомога, первинна допомога та паліативна допомога;

- перелік послуг, які держава оплачуватиме частково, та перелік послуг, які повністю сплачує пацієнт (наприклад, естетична медицина). Ці стандарти будуть єдині по країні.