Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україні вдалося закупити життєво важливий препарат для онкохворих втричі дешевше

10 липня 2019
9829

Україна закупила препарат для лікування раку грудної залози за рекордно низькою ціною за допомогою Програми розвитку ООН (ПРООН). Раніше ліки з діючою речовиною трастузумаб закуповувалися за ціною 490 доларів за флакон. Тепер закупівлі через міжнародні організації дозволили отримати втричі нижчу ціну - 155 доларів. Це означає, що доступ до безоплатного лікування отримають в рази більше пацієнтів. 

Перша партія трастузумабу - 1500 флаконів - прибула в Україну, і ліки для онкохворих вже почали поставляти в регіони. Місцеві департаменти охорони здоров’я найближчим часом мають розподілити препарат по медзакладах, відповідно до заявок. 

Упродовж місяця в Україну поставлять ще понад 13 тисяч флаконів трастузумабу. Крім того, найближчим часом планується закупівля препарату для забезпечення 100% потреби (близько 65 тисяч флаконів). 

Якщо раніше держава забезпечувала до 15% пацієнтів із раком грудної залози цим препаратом, то цього року вперше планується покрити заявлену потребу на 100%. 

Ефективність і якість препарату підтверджується тим, що він схвалений у країнах із Строгим національним регулятивним агентством (SRA). Його закуповують півтора десятка європейських держав, зокрема, Німеччина, Франція, Австрія, Швеція та інші.

Ці ліки застосовуються для лікування раку молочної залози як ранньому, так і метастатичному, із підвищеною експресією HER2. Діюча речовина трастузумаб припиняє ріст і призводить до загибелі клітин пухлини. 

Читайте також