Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна готова приєднатися до Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами

1 березня 2017
3771

Уряд схвалив законопроект, що дозволить ратифікувати відповідний протокол в Україні.

Приєднання до Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами – один з наступних кроків України, пов'язаний із ратифікацією Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби з тютюном.

Текст Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами підготували та узгодили за участі всіх сторін-учасників конвенції.

Незаконна торгівля тютюновими виробами – суттєва проблема для громадського здоров’я. Залежність поширеності тютюнопаління від ціни – визнаний факт. Нелегальний обіг здешевлює тютюнові вироби та робить їх доступнішими.

Незаконні цигарки особливо привабливі для осіб із низьким рівнем доходів і категорій населення молодшого віку, що становлять левову частку споживачів тютюнових виробів. Крім того, державні бюджети країн втрачають кошти через несплату податків та акцизів.

Україна значиться у переліку країн, звідки походить значна кількість незаконних цигарок. До цього переліку також належать Китай, Парагвай, Російська Федерація, Об’єднані Арабські Емірати, Білорусь, Молдова, Кенія і Зімбабве.

Наслідком боротьби з нелегальними тютюновими виробами стане покращення здоров'я населення: від зниження рівня хронічних захворювань до суттєвої економії фінансових коштів, які в іншому випадку були б витрачені на медичну допомогу.  

Протокол вже ратифікували 25 країни з 54, які його підписали. У разі приєднання до Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами Україна матиме можливість поглибити співпрацю з іншими державами.

За даними Всесвітньої митної організації, зростання масштабів незаконної торгівлі тютюновими виробами залишається небезпечним явищем у всьому світі та стійким джерелом фінансування інших незаконних видів діяльності. Тих, що підривають громадський порядок, систему управління і верховенство закону.

Незаконна торгівля тютюновими виробами – проблема, актуальна в усіх куточках світу. Вона підриває здоров'я населення, обумовлює 6 мільйонів смертей на рік, а також сприяє зростанню злочинності та зниженню податкових надходжень.

Сторони Протоколу отримують широкі переваги від такого міжнародного співробітництва, починаючи від підтримки національної безпеки до збільшення податкових надходжень. І, що найважливіше, охорони здоров'я населення, зокрема вразливих груп.