Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна долучилася до наради з питань біологічної безпеки у Японії

9 вересня 2016
3229

8-9 вересня заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак взяла участь у нараді з питань біологічної безпеки у Токіо, Японія.

Заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак домовилась про план спільних заходів із біобезпеки у рамках ініціативи «Глобальний порядок денний з питань безпеки здоров'я» під час робочої зустрічі Групи Семи «Глобальне партнерство проти поширення зброї та матеріалів масового знищення» у Токіо.

Робоча група зібрала високих представників Групи Семи та була направлена на активізацію діалогу і розвиток міжнародного співробітництва України.

Українське питання стало фокусом події й отримало велику увагу. Під час зустрічі експерти МОЗ у складі заступника міністра та в.о. директора ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут імені І. Мечникова МОЗ України» Євгена Дикого презентували пріоритети України у галузі біологічної безпеки та захисту. Вони представили стан реалізації проектних пропозицій України, розроблених на попередніх засіданнях Робочої групи Глобального Партнерства протягом 2014-2016 років.

Учасники зустрічі були поінформовані про результати оцінювання проведеного у рамках ініціативи «Глобальний порядок денний з питань безпеки здоров'я» та про плани Міністерства охорони здоров'я України в імплементації рекомендацій у сферах біобезпеки та біозахисту.

Українська делегація заручилася підтримкою американської сторони у втіленні проектів за участі Агентства зі скорочення військової загрози міністерства оборони США та Центрів з контролю і профілактики захворювань США.

Представників інших країн ознайомили зі стратегічними напрямками діяльності Міністерства охорони здоров’я України у реформуванні системи охорони здоров’я, зокрема у сферах громадського здоров’я та біобезпеки.

Ключовими темами обговорення та майбутніх двосторонніх проектів стали гармонізація національного законодавства України з міжнародними нормами, приведення системи лабораторій біологічної безпеки та захисту у відповідність зі світовими стандартами та створення Української групи сертифікованих експертів з даного питання.