Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У закупівлях ліків стане менше помилок та маніпуляцій

29 грудня 2017
3411

Закупівлі ліків медичними закладами стають зручнішими, прозорими та безпечними. У пілотному режимі запустили інтеграцію системи публічних електронних закупівель ProZorro з Державними реєстрами лікарських засобів МОЗ.

Тепер не потрібно вручну вводити кожну діючу речовину та міжнародну непатентовану назву ліків. У системі вже є список МОЗ, з якого можна обрати потрібний препарат.

Згідно Закону України “Про публічні закупівлі” замовник має вказувати міжнародну непатентовану назву препарату (МНН) та область дії активної речовини в ньому згідно анатомо-терапевтично-хімічної класифікації (АТХ). Раніше державні замовники вносили дані вручну, що призводило до помилок і неточностей. Крім того, часто в одній закупівлі зазначали велику кількість МНН, тож опис предмету закупівлі іноді сягав трьох сторінок. Це, своєю чергою, ускладнювало і затягувало процес закупівлі, давало можливості для корупції і маніпуляцій.  

Новий механізм полегшує роботу як для лікарень, так і для постачальників. Громадські активісти та контролюючі органи зможуть краще аналізувати прозорість витрачання бюджетних коштів при закупівлі лікарських засобів.