Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Закарпатській області відновлюються темпи імунізації місцевого населення та внутрішньо переміщених громадян

31 травня 2023
263

335 тисяч закарпатців отримали щеплення від коронавірусу. Базовий курс вакцинації пройшли 280 тисяч осіб, однак лише 72 тисячі отримали бустерну дозу. При цьому найбільш вразливими до ускладнень від COVID-19 залишаються люди старшого віку. 

Область забезпечена вакциною. Інфраструктуру імунізації та кадровий потенціал для надання населенню послуг імунопрофілактики в області збережено. 

У межах переоснащення центрів контролю та профілактики хвороб (далі – ЦКПХ) по країні Закарпаття отримало нове холодильне обладнання та холодову кімнату для зберігання і забезпечення транспортування вакцини з дотриманням холодового ланцюга. Це дозволяє забезпечити повний цикл вакцинації населення та наблизити послуги з імунізації до кожного українця незалежно від місця перебування. 

«В умовах війни ризики виникнення керованих інфекцій максимально високі. Тому посилюємо заходи з вакцинації дітей проти дифтерії, кору, поліомієліту та проведення планової імунізації населення проти COVID-19. Рівень охоплення обов’язковими щепленнями дітей першого року життя в Закарпатській області з початку 2023 року зростає за всіма основними вакцинами. Проте, як і в більшості регіонів, необхідно активізувати вакцинальну кампанію за календарем щеплень, щоб прошарок неімунізованих дітей не збільшувався, особливо в умовах, коли під час і після війни зростають ризики вакцинокерованих інфекцій. Важливо досягти мінімально необхідних 32 % охоплення щепленнями, щоб уникнути спалахів інфекційних захворювань із початком нового навчального року», – на цьому наголосив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час робочого візиту на Закарпаття.

Окрім вакцин для рутинних щеплень, держава також гарантує доступність і безоплатність вакцин проти COVID-19. Наразі доступно понад 7,7 млн доз. Вірус продовжує циркулювати в Україні, і восени очікується черговий сезонний сплеск захворюваності. Темпи охоплення щепленнями проти COVID-19 у Закарпатській області треба посилювати, адже першу бустерну дозу отримали лише 72,4 тисячі людей, другий бустер – лише 4,4 тисячі.

Закарпатська область стала прихистком для більш ніж 300 тисяч вимушених переселенців. Це створило додаткове навантаження на медичних працівників усіх рівнів надання медичної допомоги, однак безперервність та доступність медичної допомоги у регіоні збережено. 

Закарпаття підтримало резолюцію щодо імунопрофілактики інфекційних захворювань та COVID-19, прийняту учасниками міжсекторального круглого столу «Подолання комплексу причин, які стоять на заваді ефективній боротьбі з ризиками для здоров’я населення в умовах поширення COVID-19 і воєнного стану», проведеного в Ужгороді під головуванням Ігоря Кузіна. Вона передбачає активізацію спільних дій влади, медиків і громадськості щодо посилення вакцинального захисту населення. На підтримку вакцинальної кампанії в регіоні в рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я та Світового банку заклади охорони здоров’я отримали необхідне холодильне спеціалізоване обладнання. В рамках спільних проєктів з ВООЗ та UNICEF ЦКПХ отримали автобуси та авто для проведення вакцинацій у віддалених населених пунктах та транспортування вакцини з дотриманням холодового ланцюга.