Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Всеукраїнський день боротьби з раком грудей доктор Уляна Супрун закликала українок відвідати мамолога

21 жовтня 2016
4034

20 жовтня 2016 року в Національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція до Всеукраїнського дня боротьби з раком грудей і старту нового етапу проекту «Чоловіки проти раку грудей».

Кожної години від раку грудей в Україні помирає одна жінка. Це означає – щороку 9 тисяч жінок. А за 25 років незалежності – це понад 230 тисяч жінок. Тобто за ці роки хвороба забрала у нас населення середнього обласного центру. Це як ще одна неоголошена війна, у якій поки що виграє хвороба. І головна причина високої смертності – пізнє звернення до лікарів.

“Можливо, не всі знають, але за фахом я – мамолог і радіолог. За 18 років роботи обстежила понад 150 тисяч жінок”, – розповіла доктор Уляна Супрун. “Від початку моєї кар’єри у США і до того, як переїхала в Україну, я побачила, яке велике значення має скринінг, коли ми знаходимо рак на ранній стадії і можемо рятувати жінок”.

За даними Національного канцер-реєстру наразі на обліку в онкологічних установах перебуває 134,5 тис. жінок з раком грудей. За період 1976-2014 років грубі показники захворюваності на рак грудей в Україні виросли у 2 з половиною рази – від 28,1 до 70,0 на 100 тис. населення. Фахівці прогнозують, що до 2020 року рівень захворюваності на рак грудей зросте ще на 10 відсотків, тобто, абсолютне число тих, хто захворіє, перевищить 14 з половиною тисяч.

П’ятирічне виживання жінок з діагнозом «рак грудей» в Україні наразі становить лише 60 відсотків, тоді як в Європі понад 85. Досвід економічно розвинених країн свідчить, що за рахунок впровадження державних програм скринінгу показник смертності від раку грудей можна знизити на 25-30 відсотків.

Доктор Уляна Супрун зауважила, що наразі Україна готується до запровадження страхової медицини, що дасть змогу направляти кошти не лише на лікування, а й на превентивну медицину, у тому числі і на скринінг раку грудей. Також вона зауважила, що попри всі проблеми велике значення має особиста позиція жінки та її свідоме відповідальне ставлення до власного здоров’я.

“Хочу звернутися до всіх українок і як жінка. У нашій системі багато проблем. Ми це розуміємо, але не лише вона відповідальна за наше здоров’я”, – зауважила доктор Супрун. “Особисто я щороку проходжу мамографію, я робила це в жовтні минулого року і зроблю це завтра у київському онкоцентрі. Закликаю до цього всіх українських жінок. Я хочу, щоб ви жили, я хочу, щоб ми будували нашу націю і нашу країну”.

Також міністр відзначила важливість соціально-інформаційного проекту «Чоловіки проти раку грудей». Проект діє з 2013 року: відомі чоловіки, яким довіряють українці, закликають інших чоловіків подбати про своїх найближчих жінок – мам, сестер, дружин. Слоган проекту: «Сходи з коханою до мамолога!». Чоловіки повинні заохочувати жінок, мам і доньок, аби вони відвідували лікаря і жили довго.