Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Вінниці запроваджують інформаційні технології в медичній галузі

19 серпня 2016
3518

У Вінниці в рамках програми інформатизації другого рівня в галузі охорони здоров'я тільки у 2016 році створили 133 робочих місць. Завдяки цій програмі пацієнти витрачатимуть менше часу на черги, буде пришвидшено встановлення діагнозу та призначення лікування.

«На сьогодні аналогів нашій інформатизації в галузі охорони здоров'я з підключенням усіх бюджетних медичних закладів міста по Україні немає. Вінниця готова ділитись цим досвідом із колегами з інших міст», – зазначила начальник інформаційно-аналітичного центру міської статистики Наталія Коробчинська.

Автоматична обробка інформації дозволяє покращити якість обслуговування вінничан та створює єдиний медичний інформаційний простір у місті. Як результат – гнучка база даних про стан здоров'я мешканців міста. До 2020 року планують під'єднати до цієї системи всі медичні заклади Вінниці первинного та вторинного рівня, підпорядковані Департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради.

«Завдяки інформатизації галузі ми очікуємо зменшення часу перебування пацієнтів у чергах, зменшення кількості діагностичних процедур, тобто дубляжу аналізів. А також – більш раннє встановлення діагнозу та призначення лікування, зменшення ризику лікарських помилок, адже актуальна інформація доступна всім учасникам лікувального процесу. Пацієнти матимуть доступ до власної інформації, що збільшить відповідальність за своє здоров'я», – каже директор Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш.

У місті Вінниця процес інформатизації медичної галузі почали ще у 2011 році. Протягом 2011-2015 років впроваджували її перший етап. У його результаті було створено робочі місця та забезпечено роботу в системі діагностичного центру та закладів первинної ланки — у центрах первинної медико-санітарної допомоги. Програма інформатизації галузі охорони здоров'я Вінниці на 2016–2020 роки передбачає впровадження другого етапу інформатизації – створення робочих місць у медичних закладах вторинного рівня та обслуговування системи в закладах, де робочі місця були створені раніше.

За словами Наталії Коробчинської, станом на початок липня у медичних закладах міста організували 410 робочих місць для роботи в медичній системі. На них можуть працювати 1014 медпрацівників, які мають право доступу до системи через персональний логін та пароль. Тобто, кожне робоче місце фактично працює у дві з половиною зміни. Загалом програма інформатизації передбачає створення 755 робочих місць до 2020 року.

Основним документом системи є електронна картка пацієнта, в якій зберігається вся медична інформація про нього. Нещодавно був впроваджений персональний кабінет пацієнта, де людина може ознайомитися з усіма записами та результатами досліджень. А також має можливість онлайн-запису на прийом до лікаря. На сьогодні логін та пароль отримали та вже користуються цією можливістю 1660 пацієнтів.