Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Києві говорили про нову роль медичної сестри у контексті трансформації системи охорони здоров’я

14 червня 2019
449

На Всеукраїнській зустрічі медичних сестер 120 фахівців представили бачення щодо напрямків змін у підготовці медичних сестер та надали пропозиції стосовно розвитку професійної спільноти.

Участь у заході взяли голови асоціацій медичних сестер, експерти з медсестринства департаментів охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій, керівники закладів освіти, що ведуть підготовку за спеціальністю «Медсестринство», та медичні сестри закладів охорони здоров’я. Вони зосередились на вирішенні ключових питань, спрямованих на розвиток медсестринства як одного із пріоритетних напрямків змін у системі охорони здоров’я:

  • посилення ролі медичної сестри та розширення її професійних повноважень;
  • кадрові ресурси медсестринства в системі охорони здоров’я;
  • нова система підготовки медичних сестер, професійний шлях та перспективи бакалаврів та магістрів;
  • спроможність медсестринської спільноти.

Окремо на зустрічі розглянули функціонування нової державної установи «Центр розвитку медсестринства МОЗ України», зусилля та робота якого будуть спрямовані на підсилення та розвиток медсестринства як одного із ключових елементів системи охорони здоров’я.

«Медичні сестри мають стати рушійною силою перетворень нашої медицини. Саме тому одним із пріоритетів робочої групи МОЗ з розвитку медсестринства стало створення нової інституції, головним завданням якої є розвиток потенціалу цієї професії. Наші ключові завдання – оновлення освіти медичних сестер, запровадження безперервного професійного розвитку, осучаснення практичної діяльності, підсилення громадянської активності медичних сестер в складі професійної спільноти та розвиток управлінських навичок на всіх рівнях від первинки до керівних посад у Міністерстві охорони здоров’я. Тільки за таких умов ми зможемо створити потужну спільноту медичних сестер, котрі зможуть забезпечити якісну медичну допомогу нашому населенню», - сказала Катерина Балабанова, директор ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України».

Напередодні зустрічі  відбувся Всеукраїнський конкурс медичних сестер «Майбутнє медсестринства України», в якому взяли участь 23 найкращих спеціалісти, відібраних за підсумками регіональних змагань. Вперше за всю історію проведення таких конкурсів МОЗ України запропонувало новий формат, де учасники представляли своє бачення розвитку професії медичної сестри.

Переможцями конкурсу стали  Книш Іванна (ФОП Білик, Івано-Франківська область - 1 місце), Ліщук Ірина (КУ "Житомирський обласний центр крові" ЖОР, Житомирська область - 2 місце), Лабанда Надія (ОКУ "Обласний центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи", Чернівецька область  - 3 місце).

«Спочатку я працювала патронажною сестрою у селі, доглядала дітей. Потім стала сімейною медсестрою та наразі працюю із лікарем, який прийняв рішення стати ФОП та особисто уклав контракт з НСЗУ. Багато що змінилося у моїй повсякденній праці, але я отримала не лише відповідальність, а і можливість розвиватись, змінювати ставлення до нас. Працювати задля пацієнта – це основа роботи медсестри, ми маємо завжди бути готові надати пораду та допомогти», - сказала переможниця конкурсу Іванна Книш.

Читайте також