Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Чернівецькій області встановили перший ангіограф та відкрили відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії

22 жовтня 2018
3634

В Чернівецькому обласному кардіологічному центрі облаштували всі необхідні умови та закупили обладнання для лікування серцево-судинних захворювань, зокрема - ангіограф. Це відбулось в рамках урядової програми “Рятуємо серця України”, відповідно до якої Кабінет Міністрів та МОЗ України спільними зусиллями розвивають регіональні реперфузійні центри.

Реперфузійна мережа в Чернівецькій області об’єднала роботу різних служб в єдину систему з порятунку пацієнтів з гострим інфарктом міокарда. Відпрацьовані клінічні маршрути і локальні протоколи надання медичної допомоги при гострому інфаркті міокарда на всіх рівнях, зокрема для сімейних лікарів, лікарів «швидкої» медичної допомоги та кардіологів. Придбане за кошти державного та місцевого бюджетів ангіографічне обладнання дозволяє проводити стентування у перші години розвитку захворювання.

Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський під час виступу на відкритті наголосив, що встановлення ангіографа - це спільне досягнення небайдужих громадян, які перейнялися цим проектом, а також результат злагодженої роботи фахівців.

“Цей центр - це ваша перемога. Коли ми всі разом - міністерство, місцева влада, керівники лікарень, медики, будівельники і усі небайдужі громадяни - робимо одну хорошу справу, тоді є добрий результат”, - сказав Олександр Лінчевський.

Репрефузійний центр працює у режимі 24/7/365. Тобто у будь-який час дня і ночі пацієнти при ургентних випадках гострого інфаркту міокарду можуть отримати безкоштовне коронарне стентування за допомогою ангіографа. За три тижні роботи ангіографа в Чернівецькому обласному кардіологічному центрі прооперовано 60 людей. Завдяки розвитку реперфузійних центрів в Україні у 2017 році лікарі врятували на 420 людей більше у порівнянні з 2015 роком.

“Культура кардіології вже почала змінюватись: і справа не лише в апаратурі, що, безумовно, теж є важливим  аспектом, а в людях, які готові втілювати зміни і впроваджувати нову якість медичної допомоги”, - сказав Максим Соколов, співзасновник Асоціації інтервенційних кардіологів України, експерт МОЗ України.

Детальніше про розвиток реперфузійних центрів: https://bit.ly/2yRP4Mp

 

Читайте також