Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Спростили процедуру внесення змін до штамового складу вакцин від грипу

5 липня 2017
5556

Вакцини від грипу з оновленим штамовим складом можуть з’явитися в Україні на три місяці раніше. Спростили процедуру внесення змін до штамового складу вакцин від грипу. Завдяки змінам виробники зможуть зробити вакцину для профілактики грипу та поставити її в Україну до початку епідемічного сезону.

Оптимізація процедури оновлення штамового складу дозволить виробникам виготовити вакцину для профілактики грипу, поставити її в Україну і провести державний контроль якості до початку епідемічного сезону.

Експертиза внесення змін в Україні проходить одночасно із подібними процедурами, що проводяться уповноваженим органом країни виробника (заявника). Дане нововведення скорочує термін внесення змін до нормативних документів для вакцини проти грипу на три місяці. 

«Скорочення тривалості процедур надзвичайно важливе для нашої країни. Адже попередній механізм унеможливлював вчасне потрапляння засобів профілактики у медичну мережу до підйому захворюваності на грип. Вакцинація до початку епідсезону дає найкращий захист від хвороби. Нині справа за роботодавцями та місцевими органами влади, що отримали можливість завчасно подбати про людей і захистити їх від грипу», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції. 

Спрощення процедури стало можливим після ухвалення рішення про проведення експертизи та затвердження змін штамового складу вакцини для періоду захворюваності на грип сезону 2017/2018 рр. на підставі офіційних рекомендацій ВООЗ щодо щорічної зміни штамового складу та гарантійного листа заявника про затвердження змін. Згоди щодо розглянутого питання дійшли на робочій нараді з оптимізації порядку зміни штамового складу сезонних вакцин, яка відбулася наприкінці березня за участю фахівців МОЗ України, ДП «Державний експертний центр МОЗ України» та представників компаній-заявників. 

Уже маємо результати рішення – станом на початок липня для однієї вакцини завершена процедура внесення зміни штамового складу. Ще для двох вакцин документація на внесення змін штамового складу проходить експертизу у Державному експертному центрі МОЗ України, результати якої будуть розглянуті на найближчому засіданні Науково-технічної ради. 

Минулорічні епідсезони грипу засвідчують низький рівень охоплення населення країни вакцинацією проти грипу. За повідомленням Центру грипу та ГРВІ УЦКМЗ МОЗ України, у сезоні 2016–2017 років всього було вакциновано 106 683 особи, що становить 0,3 % від загальної кількості населення України. У 2016 році вакцина проти грипу стала доступною населенню лише з початку листопада. Як наслідок, щеплення проводились переважно у розпал захворюваності. 

Починаючи з 17 жовтня 2016 року по 21 травня 2017 року в Україні зареєстровано 6,2 млн випадків захворювань на грип та ГРВІ. Всього перехворіло 14,6 % населення, зареєстровано 31 летальний випадок внаслідок грипу, з них 7 дітей.

У всьому світі вакцини для профілактики грипу проходять щорічну зміну штамового складу, актуальну для поточного року відповідно до рекомендацій ВООЗ. У епідемічний сезон 2017 – 2018 років ВООЗ рекомендує включити до складу грипозних вакцин наступні штами: – A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09 – подібний вірус, – A/Hong Kong /4801/2014(H3N2) подібний вірус, – вірус B/Brisbane/60/2008.