Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Сотні киян взяли участь у ранковій зарядці «Активуй здоров’я»

8 квітня 2017
2128

У п’ятницю 7 квітня 2017 року в Києві на оглядовому майданчику Маріїнського парку відбулася акція до Всесвітнього дня здоров’я – ранкова зарядка «Активуй здоров’я». Кілька сотень учасників акції разом з відомим фітнес-тренером Анітою Луценко своїм прикладом закликали українців бути більш фізично активними та піклуватися про своє здоров’я.

«Сьогодні ми побачили дуже багато людей, які дбають про своє здоров'я. Ми в міністерстві можемо піклуватися про здоров'я громадян, створюючи законопроекти, накази та нормативні акти, але насправді кожен з нас має також дбати про себе. Ми б хотіли, щоб не було потрібно стільки лікарень, лікарів та ліків, щоб ми були здоровими і не мусили багато лікуватися», – сказала в.о. міністра охорони здоров'я України доктор Уляна Супрун, відкриваючи зарядку.

Організатори заходу наголошують, що мати чудове здоров’я та гарний настрій просто. Достатньо відповідально ставитися до свого здоров’я, бути фізично активним та приділяти увагу профілактиці.

«За даними ВООЗ, брак фізичної активності визначено четвертим основним фактором ризику в оцінках рівня смертності у світі, зокрема, недостатня рухливість є причиною 6% смертей в усьому світі. Запобігти багатьом хворобам можна щоденними фізичними навантаженнями, що має стати традицією в нашому суспільстві та бути ознакою культури кожного громадянина. Сьогоднішня зарядка черговий раз довела, що здоровий спосіб життя це легко і не вимагає багато зусиль і часу», – підкреслила Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України професор Наталія Нізова.

«Популяризація здорового способу життя та достатньої фізичної активності населення підвищує у громадян бажання відповідально ставитися до свого здоров’я. Це в свою чергу якісно впливає не лише на запобігання хвороб, але й створює безпечну та відповідальну культуру поведінки кожного українця. Ми раді, що змогли активно долучитися до ранкової зарядки та власним прикладом продемонструвати усім громадянам важливість профілактики та здорового способу життя», – зауважила заступник керівника проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституції» Тетяна Хімченко.

Ранкова зарядка проводилася за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням уряду Німеччини.

Інформаційна довідка:

За даними ВООЗ, основними факторами ризику в оцінках смертності у світі є високий кров’яний тиск (13%), вживання тютюну (9%), високий рівень глюкози в крові (6%), недостатня фізична активність (6%), надмірна вага та ожиріння (5%).

Недостатня фізична активність оцінюється як основна причина у приблизно 21–25% випадків раку грудей і товстої кишки, 27% випадків діабету і приблизно 30% випадків ішемічної хвороби серця. Було доведено, що регулярна фізична активність зменшує ризик коронарної хвороби серця й інсульту, діабету, гіпертонії, раку товстої кишки, раку грудей і депресії. На додаток, фізична активність є ключовою складовою витрат енергії, і таким чином, є основоположною для балансу енергії і контролю ваги.