Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ: епідемічний поріг знижується

27 березня 2018
3333

Упродовж 19-25 березня загалом в Україні епідемічний поріг не перевищено. Водночас, в тьох областях, Житомирській, Чернівецькій та Закарпатській, показники захворюваності є високими. З початку епідемічного сезону проти грипу вакцинувались 182 716 людей. 

ТИЖДЕНЬ 12/2018 (19-25 БЕРЕЗНЯ 2018):

  • Епідемічний поріг в загальному в Україні не перевищено. Спостерігається регіональне географічне поширення: епідемічний поріг перевищено у  Житомирській, Чернівецькій та Закарпатській областях. 
  • На грип та ГРВІ захворіло 200 305 людей, із них 64,1 % – діти.
  • На звітному тижні зареєстровано 1 летальний випадок від грипу.  
  • Всього дослідили 201 зразок матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип та ГРВІ, виявили 63 випадки вірусу грипу типу В і 7 випадків – типу А.
  • З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 182 716 людей.
     

Детальніше в інформаційному бюлетені Центру грипу та ГРВІ.


Нагадуємо, що вакцинація - найбільш ефективний метод профілактики грипу.

Також для профілактики частіше мийте руки, не торкайтесь обличчя, уникайте контакту з хворим, часто провітрюйте приміщення, їжте корисну їжу, пийте багато води, висипайтесь, будьте фізично активними, уникайте стресу та перенавантаження.

Найчастіше грип супроводжується різким підвищенням температури тіла (більше 38 °С), головним болем, болем у м'язах і у горлі, кашлем, нежиттю. Симптоми грипу починаються раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. При  проявах грипу звертайтесь до лікаря.

Як правило, найбільший ризик заразитися вірусом грипу від хворого існує з дня прояву перших симптомів до трьох-семи днів після. Діти та люди з ослабленим імунітетом можуть бути заразними на кілька днів довше.

Людина, яка хворіє на ГРВІ, вважається заразною за декілька днів до появи перших проявів хвороби та поки не пройдуть всі симптоми. У більшості випадків цей період становить близько 2 тижнів. Як правило, загальні прояви з’являються протягом перших двох-трьох днів, і саме в цей період існує найвищий ризик заразитися вірусом від хворого.