Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ще одна перемога на медичному фронті: відтепер усе медичне забезпечення Збройних сил України відповідатиме міжнародним стандартам

21 квітня 2017
2776

Міністерство охорони здоров'я України спільно з Міноборони опрацювали проект наказу про Порядок постачання медичного майна Збройним Силам України в мирний час.

Забезпечення підрозділів військових частин (від медичного пункту до медичної роти) та навчальних баз і кафедр з військово-медичної підготовки до цього часу регламентувалося застарілими наказами та положеннями, розробленими ще за радянських часів.

З метою впровадження якісних змін в організацію постачання медичного майна ЗСУ в мирний час, спільна робоча група розробила новий механізм постачання. Відтепер забезпечення медичних підрозділів ЗСУ базуватиметься на стандартах НАТО та з дотриманням практики доказової медицини.

Які ключові зміни передбачені новим порядком постачання медичного майна ЗСУ?

З метою зниження корупційних ризиків та у зв'язку із погодженням нормативно-правових актів із міжнародними стандартами, змінили всі торгові назви лікарських засобів на міжнародні непатентовані назви, які позначають діючу речовину.

З переліку необхідного майна виключили ті лікарські засоби, які не мають доказової бази, та застарілі препарати, що вже давно не використовуються у цивілізованих країнах.

Новий порядок також встановлює, що розчини для інфузій повинні бути не в скляній тарі, а в полімерній, що унеможливить їх розбиття, і є дуже зручним для транспортування.

І чи не найважливіше – нарешті у переліку з'явилися знеболювальні та препарати для наркозу, якими медичні роти майже не були забезпечені, відповідно, операції часто доводилося проводити практично без наркозу.

Ще одним нововведенням є внесення манекенів до переліку необхідного майна навчальних центрів і військово-медичної академії. Відтепер манекени повинні бути на балансі і використовуватись під час навчань медичного персоналу ЗСУ, у тому числі й курсантів військово-медичної академії. Це дозволить покращити їхній рівень підготовки та сприятиме відпрацюванню навичок для якісного й ефективного надання медичної допомоги у реальних ситуаціях.

Звісно, внесення сучасних ефективних лікарських засобів та медичних виробів, неминуче призведе до збільшення видатків на їх придбання, але матиме важливий результат – якісне надання медичної допомоги та можливість зменшити кількість смертей, яким можна запобігти.

Завдяки спільній роботі Міністерства охорони здоров'я та Міністерства оборони маємо ще одну перемогу на медичному фронті – Збройні Сили України не лише будуть отримувати найсучасніші аптечки, але й відтепер усе медичне забезпечення відповідатиме міжнародним стандартам.