Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Розпочалися консультації зі створення відділення з лікування пост-травматичних стресових розладів

7 березня 2018
4798

На базі закладу МОЗ буде створене відділення, яке спеціалізуватиметься на лікуванні важких форм ПТСР, депресій та тривожних розладів у ветеранів війни та членів їхніх родин.

Сьогодні у МОЗ пройшла зустріч Українського госпіталю воїнів-інтернаціоналістів "Лісова Поляна" МОЗ України, Київської міської спілки ветеранів Афганістану, Ірпінської регіональної спілки ветеранів Афганістану та учасників АТО, ГО “Серця Кіборгів”, Української асоціації інвалідів АТО, а також спілки ветеранів АТО Драбівщини. На зустрічі також була народний депутат України Оксана Корчинська.

Учасники зустрічі визнали, що розлади, пов’язані із травмуючими продіями, потребують більшої уваги. Наразі в Україні немає спеціалізованого закладу, що надавав би відповідні послуги. Із 30 обласних госпіталів ветеранів війни, що проводять медичну реабілітацію учасників АТО, МОЗ України підпорядковуються лише 2 госпіталі. Це “Лісова Поляна” у м. Києві та “Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни МОЗ України” у с. Циблі Київської області. Логічно, що хоча б один із них міг надавати послуги у сфері психічного здоров’я. Так, було прийнято рішення розширити функції Українського госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів "Лісова поляна" МОЗ України у Києві і відкрити там відділення з лікування важких форм ПТСР, депресій та тривожних розладів.

До робочої групи, яка визначить, які саме послуги надаватимуться у цьому відділенні і розробить план його розвитку, увійшли фахівці МОЗ та представники ветеранських організацій.  

Госпіталь буде і надалі надавати послуги воїнам-інтернаціоналістам, але робитиме це якісніше, на засадах доказової медицини, і додасть послуги у сфері психічного здоров’я. Оскільки госпіталь розширюватиме свій функціонал, то про скорочення штату і звільнення працівників не йдеться. Навпаки - після запуску нового відділення госпіталю додатково потрібні будуть фахівці відповідного профілю.

Створення спеціалізованого відділення - це перший крок, який розширить доступ ветеранів до таких послуг. Тут застосовуватимуться найкращі світові практики організації супроводу пацієнтів: від лікування до реабілітації та підтримки після повернення у громаду.

Відділення поступово розширюватиме свій профіль і з часом додасть лікування залежностей та інших розладів. На базі центру також планується створити освітній центр для фахівців із психічного здоров’я та лікування наслідків травми з усієї України, які працюють із ветеранами.

Пост-травматичний стресовий розлад (ПТСР) – це захворювання, яке виникає внаслідок психотравмуючих подій. За даними світової статистики, від 11% до 30% ветеранів у різних країнах світу стикаються з ПТСР. Хоча достовірної статистики для України немає, відомо, що охоплення послугами з підтримки психічного здоров’я ветеранів є недостатнім.