Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Промова в.о. Міністра охорони здоров’я України доктора Уляни Супрун на 72 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у Женеві (переклад з англійської згідно з виступом)

21 травня 2019
15701

Трансформація системи охорони здоров’я України є еталоном змін в нашій країні. За останні 2,5 роки був вибудований шлях до універсального покриття медичними послугами та імплементації цілей сталого розвитку в Україні через докорінну зміну принципів фінансування охорони здоров’я і створення Національної служби здоров’я України як єдиного державного страховика. Впродовж трохи більше року 27,6 мільйонів пацієнтів підписали декларації з сімейними лікарями за власним вибором. Більше 1900 закладів охорони здоров’я і майже 25 тисяч лікарів – приєднались до системи, цим самим створюючи пацієнтоорієнтовану систему реальністю. Чисельні дослідження відображають задоволення громадян сімейними лікарями на рівні 70% і незадоволення в однозначних цифрах. Заробітна плата лікарів виросла вдвічі, а в деяких випадках у три чи чотири рази. Система збудована на основі цифрового рішення, де eHealth є джерелом інформації для проведення оплат, даних про здоров’я та дотримання якості.

Мене запитують як Україна втілила цю трансформацію в реальність? Однією з причин нашого успіху є спроможність нашої команди казати “ні” бізнесу як завжди. Корупційні схеми та рентоорієнтована поведінка, більше не будуть призводити до втрати мільярдів державного бюджету на лікування пацієнтів. Використовуючи доказову медицину, ми сказали “ні” привілейованому медичному патерналізму і створили мережу ангіографічних центрів по цілій країні, знизивши смертність від інфаркту на 20%. У минулому, люди платили з власної кишені за стентування. Ми досягли змін, бо віримо у те, що правда завжди перемагає.

І правдою є те, що ми імплементуємо ці реформи у той час, коли Російська Федерація вторглась в Україну і розв’язала війну.

Уявіть таке: що якщо б ви були змушені залишити власний дім і все, що ви могли взяти з собою була одна валіза. Що б ви взяли з собою? Більше 1,5 мільйона українців були змушені робити таке рішення, коли Росія анексувала Крим і вторглася у Східну Україну у 2014-му.

Як воно знайти своє ім’я у списку осіб на ліквідацію російськими спецслужбами, ФСБ? Сотні українців сьогодні живуть з ціною за їхні голови, ціною яку поставив Кремль.

Що б ви робили, якби 70 ваших громадян були викрадені і засуджені у постановочних судах на основі вигаданих звинувачень і заслані у колонії до Сибіру? Це доля режисера Олега Сенцова з Криму і десятків кримських татар.

Поки світові медіа, як папуги, повторюють брехню кремлівської машини з продукування фейків в індустріальних масштабах, майже щоденно, український солдат віддає життя на передовій війни Росії з Європою; війни, яка забрала життя 13 тисяч людей.

Що було б, якби 24 військових вашого флоту стали полоненими російського флоту, коли пропливали міжнародними водами, з гарантованим проходом відповідно до міжнародно визнаних правил та договорів? Хіба це не очевидний акт агресії?

Роздача російських паспортів на окупованих територіях, примусово чи добровільно, є ще одним актом агресії. І вимога наявності російського паспорта для отримання медичної допомоги – є порушенням прав людини.

Кожен, хто знаходиться у цій залі повинен знайти волю сказати “ні” бізнесу як завжди. ООН не повинні толерувати присутність Російської Федерації у Раді Безпеки, доки ті не повернуться до системи міжнародного права, починаючи з виведення їхніх військ та командних структур з окупованих територій України (Донбасу та Криму) і звільнення всіх військовополонених та політичних в’язнів.

Країни-члени ВООЗ та інші міжнародні організації повинні казати “ні” російським грошам, які наповнюють західні рахунки, інакше ви ризикуєте стати заручниками Кремля.

Санкційний режим повинен бути збережений та розширений, інакше ви ризикуєте винагородити поведінку, яка анулює переваги, які суспільство отримує від миру та процвітання. Поділ світу на сфери впливу не повинно бути способом організації міжнародних відносин у 21 столітті.

Суверенітет України належить людям України і доля України буде вирішуватись українцями, а не столицями інших держав.

Дозвіл імперіалістичним авторитарним державам безкарно діяти, скорочує тривалість життя в Україні та по всьому світу, а також загрожує імплементації 16 цілей сталого розвитку - зокрема щодо миру та інклюзивного суспільства. Ми продовжимо захищати ті цінності, які спричинили мир та процвітання у світі.

Останні 5 років продемонстрували, що Україна є надійним і вартим довіри партнером для світової спільноти. Разом – ми сильніші.

Повний текст промови англійською читайте за цим посиланням. 

Читайте також