Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Про здоров’я мають дбати не лише Міністерство охорони здоров’я і лікарі», – Оксана Сивак

5 грудня 2016
832

Заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Оксана Сивак долучилася до медико-правового форуму «Захист прав і свобод людини у сфері охорони здоров’я: виклики та реалії реформ», ініційованого ОБСЄ на Полтавщині.

30 вересня 2016 року набула чинності конституційна реформа в частині правосуддя та судової реформи. Водночас у сфері правового регулювання охорони здоров’я залишаються дискусійними і неврегульованими чимало питань: запровадження конституційної скарги – перспективи захисту прав пацієнтів, судовий захист прав пацієнтів, реалізація лікарських засобів, які містять кодеїн та інші сильнодіючі речовини, дотримання прав і свобод пацієнтів, безпека і доступність крові, публічні закупівлі у сфері охорони здоров’я.

Революцією у конституційній юриспруденції називають рішення Конституційного Суду у справі про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу. Саме над цими питаннями 2 і 3 грудня працювали фахівці з юриспруденції і охорони здоров’я.

"За останні три місяці відбулося чимало змін, зокрема те, над чим працювали 25 років. Маємо багато концепцій і стратегій – і для реальних змін не потрібно вигадувати нічого нового. Лише зі страхової медицини за 25 років було написано понад 20 законопроектів. Ми все це проаналізували, і з’ясували, що бачення реформаторами кінцевого результату подібне. Але всі чомусь боялися робити перший крок і ми взяли на себе цю відповідальність", – зазначила Оксана Сивак.

Напередодні, 30 листопада, Кабмін ухвалив низку постанов, зокрема фундаментальні – про зміну принципу фінансування медичної галузі, концепцію громадського здоров’я, а також про утворення госпітальних округів.

Міністерство охорони здоров'я активно співпрацює з регіонами – адже люди на місцях знають, як краще втілювати ініціативи на власному ґрунті. Міністерство формує політику, але ж у кожного вже є свій досвід і специфіка. Зокрема, Полтавщина втілила вже не одну реформу.

Дуже важливим є мультисекторальний підхід: про охорону здоров’я повинно дбати не лише Міністерство охорони здоров’я і лікарі, а й Міністерство інфраструктури, Міністерство екології та інші державні органи усіх рівнів. "Саме так ми і намагаємося налагодити роботу. Це і є основою для побудови системи громадського здоров'я", – уточнила заступник міністра.

Самі громадяни також не можуть бути сторонніми спостерігачами. Так історично склалось, що в контексті охорони здоров’я ми завжди говоримо про вартість лікування, ліки, гарних лікарів і, фактично, зовсім не дбаємо про профілактику і запобігання захворюванням. Оксана Сивак зауважила: "Для мене, як для заступника міністра, відповідального за громадське здоров’я, важливо змінити філософію населення. Нещодавно Фонд «Відродження» проводив дослідження і опитував людей про якість медичної допомоги і ставлення до свого здоров’я. Там було питання, яке вразило: від кого залежить якість медичної допомоги і Ваше здоров’я? 74% відповіли, що від МОЗу, Президента і прем'єра. І ніхто не вказав, що від кожного з нас – у першу чергу. Те, що ми їмо, як ми живемо, чим дихаємо, що п’ємо – з цього починається наше здоров’я".

Це не означає, що тепер буде тільки профілактика – зовсім ні, про пацієнтів дбатимуть. Але потрібно говорити про те, як не стати тим пацієнтом. Кожен хоче бути здоровим, але чомусь думаємо, що все за нас повинен вирішити лікар, а не ми самі.

На Полтавщині Оксана Сивак відвідала лікувально-профілактичні заклади регіону і Полтавський обласний Центр здоров’я.