Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Прагнемо до гендерної рівності у сфері охорони здоров'я

25 травня 2017
4506

Для заохочення до розвитку та підтримки жінок-лідерів, які впроваджують реформи у сфері охорони здоров'я розроблений та проведений у Києві 16-18 травня 2017 року семінар «Жінки та Лідерство в системі громадського здоров'я. 

Захід побудований з урахуванням сучасних теорій лідерства, з акцентом на розвиток жінок-лідерів та реальний життєвий досвід і рольові моделі поведінки. Він охоплює теми, виявлені в ході досліджень та аналізу локальних потреб. Головна особливість його програми – коучинг для керівників, наданий учасникам з метою формування, розвитку і розширення особистих навичок лідерства задля побудови успішної кар'єри та професійного зростання у сфері охорони здоров'я, а також розробки Індивідуального Плану Розвитку для досягнення особистих кар'єрних цілей.

У напрямку гендерної рівності в сфері охорони здоров'я

Під час привітання учасників семінару, заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Оксана Сивак відзначила важливість гендерного балансу в системі охорони здоров'я. «Я сама лікар, і бачила, коли вчилась і коли працювала, що у охороні здоров’я працює більше жінок, ніж чоловіків. Частка жінок-лікарів, що працюють в охороні здоров’я становить 64,3%. Приємно здивована, що 51% керівників закладів охорони здоров’я – також жінки. Ми повинні підтримувати цю позитивну тенденцію», – зазначила заступник міністра.

Нещодавнє дослідження доводить, що існують певні бар'єри, які часто заважають повноцінному розвитку жінок-лідерів. До них належать: пошук правильного балансу між професійним і особистим життям, вміння бути м’якою та жорсткою, емоційною і раціональною водночас. Сьогодні лідери – рушійна сила та помічники, які підтримують свої команди у досягненні спільних цілей зі зміцнення системи охорони здоров'я в Україні. Такий підхід відображає трансформацію лідерства, в якому влада використовується задля впровадження змін та досягнення значних результатів. 

Національна політика і регіональний контекст

Європейський план дій зі зміцнення потенціалу та послуг у сфері охорони громадського здоров'я визначає 10 основних пунктів, необхідних для створення повноцінної системи громадського здоров'я. Одним із таких пунктів є компетентність персоналу в сфері громадського здоров'я.

У вересні 2016 року Україна разом з іншими державами Європейського регіону ВООЗ затвердила Стратегію щодо здоров'я і благополуччя жінок. Вона містить рекомендації щодо впровадження та реалізації програм з питань охорони жіночого здоров'я, у рамках системи охорони здоров'я і поза її межами. Цей семінар був спрямований на розвиток трудових ресурсів у сфері громадського здоров'я. Гендерна рівність є одним із найважливіших елементів розвитку трудових ресурсів, оскільки вона надихає жінок на керівних посадах впроваджувати реформи у сфері громадського здоров'я, що забезпечують рівність чоловіків і жінок, в той же час дбаючи про своє здоров'я і благополуччя.

За словами доктора Катаржини Чабановської, доцента кафедри міжнародної охорони здоров'я Маастрихтського університету, розповсюдженою проблемою у становленні жіночого лідерства в країнах Східної Європи є конкуруючі фактори, такі як контроль і влада з одного боку, та співчуття й турбота з іншого. У якості одного з тренерів семінару, доктор Чабановська поділилася своїми враженнями: «Я сподіваюсь, що навчання буде значущим досвідом для всіх нас. Гадаю, що це допоможе нам зрозуміти, наскільки цінними є жінки для такої складної системи як громадське здоров'я, які поєднують в собі мужність із відданістю, балансують між своїми потребами і пріоритетами». 

Захід організовано МОЗ України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), сприяння Асоціації шкіл з питань громадського здоров'я в Європейському регіоні (ASPHER) та Маастрихтського університету. Семінар організований за підтримки Швейцарського агентства з розвитку та співробітництва в рамках реалізації стратегії ВООЗ щодо підтримки здоров'я і благополуччя жінок.