Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Позиція МОЗ щодо лікарні №5 у місті Славутич

3 листопада 2016
3136

МОЗ України висловлює занепокоєння позицією місцевої влади Київської області, яка не виконує законодавство України щодо децентралізації та відмовляється приймати до комунальної власності лікарню, яка обслуговує мешканців міста Славутич.

Як відомо, в рамках децентралізації у 2015 році розпочалася передача з державної у комунальну власність спеціалізованих медико-санітарних частин. Відтоді місцеві бюджети отримують додатковий фінансовий ресурс, зокрема, за рахунок передачі окремих податків з державного бюджету, який потрібно використовувати задля вирішення проблемних питань громад, у тому числі у галузі охорони здоров’я.

Спеціалізована медико-санітарна частина №5 м.Славутич Київської області, як і будь-який інший медичний заклад України, фінансується з двох джерел: медичної субвенції з держбюджету та коштами місцевої громади. Кошти, що виділяються з держбюджету на медичне обслуговування одного мешканця м.Славутич, співвідносні з тими, що отримують інші громади в різних регіонах України. Лікарня вже отримала 15,7 млн гривень державної субвенції. Разом з тим, міська рада відмовляється виділяти свою частину коштів. Відтак медичний заклад опинився в складній фінансовій ситуації.

Нагадаємо, цілісні майнові комплекси були передані та мають фінансуватися з місцевих бюджетів. Аби спростити реорганізацію СМСЧ №5, медичному закладу торік виділили додатково понад 26 млн грн, які мали б допомогти владі в перехідний період. Однак міська рада міста Славутич не виконала свої обов’язки в рамках реформи децентралізації та не бажає брати відповідальність перед громадою в частині фінансування медзакладу.

МОЗ України йде назустріч владі м.Славутич та розробило і скерувало на погодження проекти розпоряджень Кабінету Міністрів України щодо розподілу резерву медичної субвенції, у тому числі для Київської області 19 008,1 тис. грн, та стосовно перерозподілу залишку нерозподілених видатків медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей, у тому числі для Київської області – 24 036,4 тис. грн.

Разом з тим, МОЗ України нагадує, що «політика преференцій» у галузі охорони здоров’я для окремих регіонів є руйнівною та несправедливою стосовно інших областей. У разі відмови влади Славутича вирішити питання СМСЧ №5 найближчим часом, проблема фінансування закладу постане й у 2017 р.