Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 5 тисяч е-рецептів на наркотичні препарати виписано в межах програми місцевих бюджетів

8 листопада 2023
712

Починаючи з 13 жовтня наркотичні препарати можна придбати лише за електронним рецептом. Ця норма стосується також і призначення та відпуску наркотичних засобів, вартість яких відшкодовується в межах місцевих бюджетів згідно з постановою уряду. 

Для виписування електронних рецептів за цією категорією в електронній системі охорони здоровʼя реалізовано відповідну програму «Наркотичні та психотропні препарати на пільгових умовах за постановою КМУ від 17.08.1998 №1303».

Наразі в межах цієї програми виписано вже 5200 електронних рецептів на наркотичні препарати. 

Відпуск наркотичних препаратів за електронним рецептом сприяє запобіганню неконтрольованого обігу цієї групи лікарських засобів, що особливо небезпечно для життя та здоров’я людини. Водночас цифровізація процесу спрощує доступ до наркотичних ліків пацієнтам, які проходять складне лікування та потребують знеболення, адже тепер вони всі без обмежень зможуть отримувати рецепт на препарати знеболення у більш зручний спосіб. 

Виписати електронний рецепт на наркотичний лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст — хірург, онколог чи невролог. 

Отримати ліки за е-рецептом можна в аптеці, яка має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів. Зауважимо, що на сьогодні 100% аптек, які мають відповідну ліцензію, зареєстровані та працюють в ЕСОЗ.

Нагадаємо, з 1 листопада 2022 року наркотичні (психотропні) ліки відпускаються за е-рецептом.