Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Пілотні регіони підключилися до розвитку системи громадського здоров’я

25 листопада 2016
1440

Закарпатська, Рівненська області та місто Київ розпочинають пілотні програми розвитку центрів громадського здоров’я на регіональному рівні. Про своє бажання розпочати таку роботу повідомили представники з областей у МОЗ України під час засідання міжвідомчої експертної робочої групи з міжнародною участю.

«Ми підтримуємо таку ініціативу та шукаємо можливості і надаватимемо допомогу», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра з питань європейської інтеграції.

Одна із можливостей – це реалізація у цих регіонах спільного зі Світовим банком проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Щоб ефективно розбудовувати систему громадського здоров’я необхідний аналіз ситуації у цій сфері. Після визначення переліку наявних установ та аналізу їх функцій, дійсних місцевих програм та обсягів фінансування можливе відпрацювання варіантів для створення центру.

Під час зустрічі були представлені кілька моделей створення і розвитку регіональних центрів громадського здоров’я.

За словами Оксани Сивак, на прикладі пілотних областей можна було б відпрацювати деталі, для поширення досвіду на інших територіях. У кожному з регіонів може бути своя специфіка, проте попередній досвід може допомогти уникнути ризиків і врахувати можливі проблемні питання. Головне, щоб при створенні регіональних структур були враховані усі функції, притаманні системі громадського здоров’я.

Зокрема, збір інформації щодо інфекційних та неінфекційних захворювань, аналіз рівня захворюваності, прогнозування. Організація заходів із профілактики та раннього виявлення неінфекційних захворювань. Інформування та комунікація з населенням з питань здорового способу життя. Реакція на біологічні та хімічні загрози, епідеміологічний нагляд. Профілактика та контроль інфекційних захворювань.

Нагадаємо, на національному рівні ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» розпочав функціонувати з 1 листопада.