Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Підтримка медичної реформи в Україні – пріоритет

18 грудня 2017
1738

Підсумки візиту команди МОЗ до США

11-13 грудня в.о. міністра охорони здоров'я України доктор Уляна Супрун разом із заступником міністра охорони здоров’я Павлом Ковтонюком здійснили робочий візит до США.

“Перше питання, яке ставили нам під час робочих зустрічей у США: “Як ми можемо допомоги вам з медреформою?”, - розповіла доктор Уляна Супрун.

У Сполучених Штатах докладають багато зусиль до вдосконалення власної системи охорони здоров’я, тому розуміють, наскільки важливим є впровадження медичної реформи для України.

Доктор Уляна Супрун зазначила, що у США пріоритетним в плані підтримки України є впровадження медичної реформи. Бо прагнення до справедливого, доступного та якісного медичного обслуговування – це індикатор того, що держава рухається в напрямку вільних та розвинених країн. Зокрема, це питання обговорювали під час зустрічі у Національному інституті демократії та The Heritage Foundation.

Про медичну реформу багато запитували у Раді національної безпеки США. Вони розуміють, що ставлення України до здоров’я своїх громадян показує ставлення держави до національної безпеки.

На зустрічі з представниками Державного департаменту, в тому числі з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), команду МОЗ також запевнили у підтримці медичної реформи на політичному рівні.

У Пентагоні провели робочу зустріч з Надією Вест - генерал-лейтенантом Армії США, 44 начальницею медичної служби Армії США, головнокомандуючою управління медичного забезпечення Армії США. Обговорили теперішні та майбутні спільні програми, зокрема надання технічної та матеріальної допомоги українському війську. Під час зустрічі доктор Уляна Супрун запропонувала більше комунікувати з Міністерством оборони України щодо Стратегічного бюлетеня. Документ вимагає, щоб цивільна і військова медицина були гармонізовані, а військові та цивільні мали однаковий доступ до якісних медичних послуг. Важливо пояснювати, як це відбувається в світі.

«Розповіла про єдиний медичний простір, який ми створюємо за допомогою Координаційного центру медичних служб сил оборони та органів і закладів охорони здоров'я. Надія Вест вважає, що це має бути прикладом для інших напрямків. Наголосила на тому, що досвід, який здобула Україна у війні з Росією, не має бути втраченим. Американське військо може багато чому навчитись і від нас: як військовій медицині, так і тактиці, яка є зараз у гібридній війні», - зазначила в.о. міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун.

Команда МОЗ також зустрічалася зі Світовим банком, який вже три роки є надійним партнером України у поліпшенні здоров’я та якості життя. Після позитивного голосування законопроектів наші партнери зі Світового банку ще більше налаштовані продовжувати співпрацю.

«Приємно отримувати потужну підтримку від українського та міжнародного бізнесу, що в Україні. З приводу подальшої співпраці зустрічалися з учасниками Американсько-Української Ділової Ради (U.S.-Ukraine Business Council (USUBC)). Під час зустрічі розповіли про суттєві зміни, які зробили Україну більш відкритою для бізнесу. Інша, не менш важлива тема – антикорупційні напрямки, такі як доступні ліки та електронна система охорони здоров’я. На думку американських спеціалістів, це найкраще допоможе запобігти корупції в медицині», – сказала доктор Супрун.

Будемо співпрацювати для поліпшення рівня здоров’я та життя в Україні і світі.