Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Нове обладнання на Закарпатті дозволило виявити майже 8 тисяч випадків діабету на ранніх стадіях

10 квітня 2019
2230

Минулого року діагноз цукрового діабету на доклінічних стадіях встановили у 7 900 пацієнтів. Це означає, що майже 8 тисяч жителів Закарпаття зможуть уникнути важких ускладнень. Такими є результати поліпшеного доступу до якісних послуг - у тому числі завдяки новому обладнанню.

У 2018 році для закладів охорони здоров’я Закарпаття придбали 200 глюкометрів в рамках реалізації в області спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Вони доступні в амбулаторіях загальної практики - сімейної медицини, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Тести для визначення рівня глюкози в крові входять до гарантованого державою пакету послуг первинної допомоги і є абсолютно безоплатними для пацієнтів. Порадьтеся зі своїм лікарем, чи треба вам пройти такий тест.

Щорічний профілактичний огляд і відповідний тест є обов’язковим для людей 45 років і старших. Також незалежно від віку профілактичний огляд мають щороку проходити всі при факторах ризику.

В Україні живе понад мільйон людей з цукровим діабетом. За даними ВООЗ, захворюваність на цю хворобу у світі постійно зростає. За прогнозом Міжнародної Федерації Діабету, до 2030 році буде 552 мільйони.

Без лікування діабет може призвести до інвалідизації і смерті від ниркової недостатності, що є термінальною стадією цукрового діабету. Саме тому вкрай важливо визначати наявність хвороби на ранніх стадіях, оскільки це дозволяє не лише запобігти ускладненням, але й в деяких випадках повністю вилікувати пацієнта.

Докладно про типи, симптоми та можливі ускладнення діабету: https://bit.ly/2Dksf83

Як здоровий спосіб життя зменшує ризики появи діабету: https://bit.ly/2JZLSDr

Читайте також