Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Не вір словам – зроби тест на ВІЛ»: в Україні стартувала масштабна соціальна акція

24 листопада 2016
727

24 листопада 2016 рокy у прес-центрі УНІАН (Київ, вул. Хрещатик, 4) відбулася партнерська прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та приуроченої до цього масштабної соціальної акції - безкоштовного і анонімного тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс, що проходитиме в рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс!».

У прес-конференції взяли участь: в.о. Міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун, Радник посольства Німеччини в Україні з питань економічного співробітництва і розвитку пані Даніела Бергельт, Заступник директора GIZ Бюро в Україні, Керівник Проекту «Консультування з ВІЛ/СНІД та підтримка інституцій» пан Ніколас Хемпель та Директор ЮНЕЙДС в Україні пан Яцек Тишко.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом учасники прес-конференції підкреслили важливість інформаційних кампаній, спрямованих на первинну профілактику для розвитку системи громадського здоров’я.

«Первинна профілактика - основа розвиненої системи громадського здоров’я. Наша спільна інформаційна кампанія «Не Дай СНІДу Шанс» є унікальним прикладом того, як потрібно реалізовувати профілактичні програми, спрямовані на здоров’я всього населення. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам за підтримку програм в Україні та готові продовжувати нашу співпрацю», - наголосила доктор Уляна Супрун.

Міжнародні партнери висловлюють підтримку реформам у системі охорони здоров’я України та боротьбі з епідемією ВІЛ.

«Німеччина підтримує програми з профілактики ВІЛ в Україні, що виконуються GIZ в рамках проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій». Кампанія «Не Дай СНІДу Шанс» - це важливий компонент розвиненої системи громадського здоров’я в Україні», - зазначила пані Даніела Бергельт.

З метою підвищення обізнаності про ВІЛ серед загального населення та популяризації відповідальної поведінки, а зокрема тестування на ВІЛ, 26 листопада 2016 р. у десяти гіпермаркетах AШАН по всій Україні (залучені міста - Київ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Одеса та Львів) з 12.00 до 18.00 буде проводитись безкоштовне добровільне і анонімне консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс для всіх охочих. Тестування пройде під гаслом Кампанії «Вірю - Не Вірю» – «Не вір словам – зроби тест на ВІЛ»

«Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це нагода показати нашу єдність та співпрацю у боротьбі з ВІЛ/СНІД. Базуючись на німецькому досвіді, ми продовжуємо підтримувати діяльність Міністерства охорони здоров’я України, спрямовану на популяризацію відповідальної поведінки (користування презервативами та тестування на ВІЛ). Наша спільна акція нагадує про важливість регулярного тестування на ВІЛ для того, щоб знати свій статус. Ми сподіваємося, що завдяки таким заходам більше людей почнуть відповідально ставитися до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких», - зазначив пан Ніколас Хемпель.

Пан Яцек Тишко додав: «Нашим спільним завданням є подолання СНІДу до 2030 року, и ми можемо це зробити тільки об’єднуючи наші зусилля. Кампанія «Вірю – Не Вірю» є історією успішного співробітництва Уряду України та міжнародних організацій у досягненні цілей 90-90-90 у прискоренні зусиль задля подолання СНІДу, де перші 90 означають, що 90% людей, які живуть з ВІЛ, знають про свій ВІЛ-статус і надалі отримуватимуть ефективне лікування. Це абсолютно необхідно піднімати обізнаність людей та заохочувати їх пройти тест на ВІЛ».

Під час прес-конференції учасники також обговорили поширення епідемії ВІЛ в Україні. За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. За період з 1987 до 2016, було зареєстровано 292 153 ВІЛ-інфікованих осіб. Також відомо, що кожна друга людина, яка живе з ВІЛ, не знає про свій статус і залишається поза медичним спостереженням.

«Вірю - Не Вірю» - п’ята хвиля Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс», спрямована на пропагування відповідальної поведінки (користування презервативами та тестування на ВІЛ). Ця кампанія об’єднала зусилля Уряду України та міжнародних організацій - Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) та компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Уряду Німеччини.

Довідка: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH як федеральна компанія підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у галузі міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. В рамках німецько-української співпраці в Україні реалізуються проекти у сферах сталого економічного розвитку, енергетики, демократії, громадянського суспільства та державного управління, децентралізації, охорони здоров’я, зокрема, з питань запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу, та реагування на кризові явищa.