Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Національний перелік основних лікарських засобів – що це і навіщо?

14 лютого 2017
3500

Завершився період громадського обговорення нового Національного переліку основних лікарських засобів – переліку безпечних ліків з доведеною ефективністю, які держава гарантуватиме пацієнту безкоштовно шляхом раціонального використання державних коштів. 

Національний перелік сформовано на основі базового переліку ВООЗ та доказів ефективності, безпеки та економічної доцільності лікарських засобів. Розробці Національного переліку передувало визначення пріоритетних для України захворювань і станів (таких, що несуть найбільший тягар для держави).

Для того, щоб жоден пацієнт не залишився без тих ліків, які він отримує за державний кошт зараз, у 2017-2018 триватиме перехідний період, протягом якого паралельно з новим Нацпереліком діятимуть держзакупівлі через міжнародні організації, а також закупівлі за кошти місцевих бюджетів. Крім того, Нацперелік буде доповнюватися новими лікарськими засобами на щорічній основі. 

Інфографіка для пацієнтів, лікарів та виробників ліків пояснить мету та алгоритм запровадження і наповнення Національного переліку основних лікарських засобів в Україні. 

Експертний комітет з відбору і використання основних лікарських засобів – це дорадчий орган МОЗ України, створений на конкурсній основі для формування Національного переліку основних лікарських засобів. Комітет керується принципами незалежності, неупередженості, прозорості та компетентності. До його складу входять представники державних установ, благодійних організацій, наукових інституцій.

Докладніше – на сайті Експертного комітету: http://www.nplz.org.ua/

Чи був для вас цей матеріал корисним?

На цій сторінці немає нічого корисного, тому що (оберіть варіанти відповідей)

Як ми можемо поліпшити цю строніку?

Нацперелік