Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На Харківщині встановили модульні клініки первинної медичної допомоги

25 жовтня 2023
634

На Харківщині, у селі Липці та Кам’янка, встановили нові модульні клініки первинної медичної допомоги. Проєкт реалізується у рамках партнерства Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я, аби попри повномасштабну війну забезпечити пацієнтів безперервним доступом до необхідної медичної допомоги. 

Такі модульні клініки встановлюють у найбільш постраждалих від війни регіонах, де заклади первинної медичної допомоги були значно пошкоджені або зруйновані російською армією. 

«Ворог продовжує системно руйнувати українські медзаклади, зокрема лікарні, пологові, поліклініки, амбулаторії тощо. Так, за понад 19 місяців війни росія пошкодила 1449 об’єктів медзакладів та ще 190 зруйнувала вщент. Це свідчить про навмисний терор проти всього українського, – говорить перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров. – Однак, попри системні виклики та постійні атаки росіян, разом із партнерами нам вдається відновлювати медичні заклади та забезпечувати повноцінний доступ пацієнтів до медичної допомоги. Будівництво нових модульних клінік дасть змогу мешканцям отримувати якісні та потрібні медичні послуги, а також оперативно розв’яже проблему у регіоні». 

Зазначимо, що модульні клініки, встановлені ВООЗ за погодженням з МОЗ у Харківській та в інших областях України, – це збірні медичні блоки, які можна швидко встановити на місці.

«Разом з Міністерством охорони здоров’я ми забезпечуємо інфраструктуру, де лікарі та медсестри можуть надавати основні послуги первинної медичної допомоги, особливо для пацієнтів із хронічними захворюваннями в регіонах, де потреби є найвищими. Ми підтримуємо громади на передовій та допомагаємо у вирішенні проблеми з доступом до життєво важливої первинної медичної допомоги та ліків. Зараз цей спільний проєкт є важливим кроком у відновленні послуг», – зазначив Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Медзаклад у селі Липці буде обслуговувати громаду – близько 6700 людей, з якими працюватимуть 5 лікарів. Зараз у клініці зможуть отримати медичну допомогу 45 пацієнтів на день. 

У модульній клініці у селі Камʼянка працюватимуть мобільні бригади у складі лікаря та медичної сестри. Крім того, плануються виїзди вузьких спеціалістів за потреби, зокрема кардіолога, гінеколога, хірурга та ін. Постійно у клініці чергуватиме медична сестра. Отримати медичну допомогу тут зможуть 20-30 пацієнтів на день. 

Зазначимо, що мобільні клініки збираються з різної кількості готових модулів залежно від необхідної кількості кімнат для пацієнтів. Ці конструкції можуть бути зібрані та встановлені у термін від 10 до 14 днів.

Також важливо, що всі модульні клініки, що встановлює ВООЗ, готові до роботи в умовах блекаутів. Зокрема, вони обладнані генераторами для безперебійного електроживлення та вентиляторами, які підтримують оптимальне середовище у медзакладі.

Крім того, встановлені клініки оснащені необхідними зручностями, включаючи електрику, санітарні вузли, кімнати очікування та кімнати для огляду пацієнтів. 

Довідка: Модульні клініки є одним із проєктів ВООЗ щодо реагування та відновлення в Україні, який пропонує оперативне та довгострокове розв’язання гострої проблеми. Клініки здатні служити заміною пошкоджених об’єктів до 10 років.
Загалом зараз повністю працюють 8 модульних амбулаторій первинної ланки у Херсонській, Харківській та Сумській областях. 

Фото ілюстративні з аналогічних модульних клінік, які вже працюють в м. Ізюм, Харківської області та с. Хухра, Сумської області.