Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На базі Київської обласної клінічної лікарні відкриють тренінгово-реабілітаційне відділення

29 листопада 2016
3263

Державне тренінгово-реабілітаційне відділення у межах спільного українсько-чеського проекту започатковують на базі Київської обласної клінічної лікарні.

Відкриття тренінгово-лікувального відділення стане поштовхом до змін у державній системі реабілітації та дозволить знизити кількість людей з інвалідністю. Про це повідомили учасники прес-конференції під час презентації ініціативи. Досвід перепрофілювання та функціонування такого підрозділу в подальшому поширять і серед інших закладів Київської області і України.

«На цій базі ми відпрацюємо модель ідеального реабілітаційного центру, де не тільки виходжуватимуть хворих і повертатимуть їх до життя, а також і навчатимуть спеціалістів та родичів, як швидше відновлювати пацієнтів. Це і навички фізичної і психологічної реабілітації», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції.

Тренінговий центр готуватиме працівників лікувальних закладів – фахівців із фізичної реабілітації, що працюють у складі мультидисциплінарних команд. Саме відділення на базі багатопрофільного медичного закладу обладнають відповідно до міжнародних стандартів.

У межах проекту сприяння розвитку медицини «Medevac» посольство Республіки Чехія в Україні надає технічну і благодійну допомогу в розвитку медицини. «Ми раді, що можемо допомогти побудувати систему реабілітації за європейським зразком в Україні», – сказала Зденька Цаісова, радник-посланник, тимчасово повірена у справах Чеської Республіки в Україні.

Першим етапом стане навчання українських спеціалістів у Чехії, підготовка навчальних програм, посібників, методичних рекомендацій. Після запуску реабілітаційного відділення відбуватиметься поступовий перехід від вертикальної системи управління до горизонтальної – функціонування мультидисциплінарної команди. Увагу акцентують на пацієнтах, які потребують гострої та підгострої реабілітації за напрямками: травматологія, нейрореанімація, невідкладна неврологія, нейрореабілітація, кардіореанімація.

«Нам необхідно відновлювати пацієнтів до рівня здорової людини. І важливо це робити одразу з гострого періоду, ще у лікарні», – наголошує Микола Анкін, головний лікар Київської обласної клінічної лікарні.

У комплексі це дозволить знизити рівень інвалідизації у суспільстві та фінансове навантаження на державний бюджет.

Експерти ВООЗ, які здійснювали комплексну оцінку системи реабілітації в Україні у грудні 2015 року, дійшли до висновку, що законодавство та підзаконні акти щодо реабілітації в Україні фрагментовані, недостатньо координації між уповноваженими міністерствами та організаціями. Послуги реабілітації традиційно надаються в курортному середовищі.

Немає цілісної системи реабілітаційних послуг, яка буде покривати всі фази та рівні надання допомоги. Реабілітаційні послуги недоступні багатьом особам, які їх потребують. Існують кілька реабілітаційних послуг, проте немає систематичного плану реабілітаційних послуг у закладах надання допомоги на гострому, підгострому та довготривалому етапах.

Переважно реабілітаційні заклади працюють так, як це було запроваджено в Радянському Союзі, проте було створено декілька сучасних реабілітаційних закладів. Вони є новими поодинокими зразками і не представляють всю систему охорони здоров’я в цілому. Це призводить до значної нестачі реабілітаційних послуг, а також до зайняття ліжко-місць та неефективного використання ресурсів у лікарнях (для лікування гострих станів).

Кадрове забезпечення реабілітації не досягає світових та європейських стандартів. З одного боку це пов’язано з системою акредитації, яка повністю відрізняється, а з іншого боку з недостатніми кадровими можливостями.

Довідково:

За даними Державного комітету статистики України щорічно кількість осіб з інвалідністю прямо пропорційно збільшується, процес зростання не уповільнюється з роками. Важливо, що ця тенденція посилюється зі зменшенням населення країни. Кількість людей з інвалідністю в Україні за останні 5 років зросла на 5,5%. Бойові дії на сході України також призвели до збільшення кількості людей з інвалідністю (на 20 тис. за 2 роки). При цьому в Україні практично відсутні сучасні державні реабілітаційні центри.