Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ запропонувало, як вирішити проблему «зрівнялівки» зарплат медичних працівників

3 березня 2017
5441

Переведення медзакладів у статус комунальних некомерційних підприємств – найоптимальніший спосіб вирішення проблеми «зрівнялівки» зарплат медичних працівників та молодшого медичного персоналу в умовах обмежених можливостей державного бюджету.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк за підсумками засідання Міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.  

За словами Павла Ковтонюка, галузь охорони здоров’я України стабільно утримує негативний рейтинг за рівнем середньомісячної заробітної плати працівників серед галузей економіки. Так, у 2016 році середня зарплата медиків становила 3 368 грн. Водночас у промисловості цей показник на 75% вищий – 5 910 грн, в освіті – 3 787 грн (+12%), у сфері культури – 3 732 грн (+11 %).

З 1 січня 2017 року посадові оклади працівників бюджетних галузей, у тому числі й охорони здоров’я, зросли в середньому на 40% порівняно з 2016 роком.

Разом з тим, зміни, внесені до статті 95 Кодексу законів про працю України та статті 3 Закону України «Про оплату праці» щодо визначення мінімальної заробітної плати, призвели до порушення міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень у розмірі оплати кваліфікованої і некваліфікованої праці працівників бюджетної сфери.

Таким чином, існує ризик, що некваліфіковані працівники (прибиральниці, сторожі, двірники) та кваліфікований персонал (лікарі, медичні сестри, фельдшери, юрисконсульти, економісти, бухгалтери) можуть отримувати практично однакову заробітну плату.

Міністерство охорони здоров’я запропонувало кілька шляхів виходу з ситуації.

«Ризик зрівнялівки заробітних плат повинен вирішуватися кількома інструментами. Перше – забезпечення диференціації за допомогою надбавок. Вони можуть фінансуватися як з державного бюджету, так і місцевого. Уряд закликає місцеву владу за допомогою місцевих надбавок допомагати головним лікарям диференціювати зарплати. Друге – використання можливостей для автономії в плануванні штату працівників закладу і плануванні фонду оплати праці, яку уряд вже надав шляхом скасування 33-го наказу і шляхом переходу на спрощену систему планування бюджету (зміни до Постанови КМУ №228). Найкращим інструментом для вирішення проблеми зарплат є автономний статус медичного закладу комунального некомерційного підприємства.  Якщо заклад перебуває в такому статусі, він має всі можливості для встановлення власної сітки заробітних плат, а отже й забезпечення їхньої диференціації», – наголосив заступник міністра.

МОЗ України радить громадам ухвалювати рішення на місцевому рівні щодо перетворення медзакладів на комунальні некомерційні підприємства та сподівається на ухвалення законопроекту 2309 а-д, який сприятиме прискоренню процесу їхньої автономізації.    

Довідково:

– МОЗ України скасувало наказ № 33 від 23.02.2000 р. («Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров’я»). Відтепер кожна лікарня сама може планувати, яких та скільки лікарів та іншого персоналу вона потребує.

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20160920_b.html

– Ухвалена урядом постанова «Про внесення змін до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» (30 листопада 2016 р.) надає всім медичним закладам країни автономію фінансового планування з 2017 року. По суті, вона переводить медичні заклади на «глобальний бюджет». Відтепер кошториси складатимуть за спрощеною економічною класифікацією, яка містить лише два коди – поточні та капітальні видатки.

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20161130_d.html

– Законопроект 2309 а-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я» покликаний забезпечити повну господарську автономію медзакладів. Проект ухвалили в першому читанні, і зараз він перебуває на доопрацюванні в Комітеті ВРУ з питань охорони здоров’я.

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=57374