Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ роз’яснює ситуацію щодо лікування за кордоном двох українських дітей

24 січня 2018
1843

Направлення громадян України на лікування за кордоном – виняткова міра для тих, кого не можна вилікувати в Україні, дати шанс пацієнту на порятунок життя.  Більшість випадків – це трансплантація органів або кісткового мозку, декілька випадків на рік – рідкісні патології або орфанні захворювання.

Нині поширюється неправдива інформація, ніби МОЗ відмовило оплатити лікування двох дітей за кордоном, чим поставило їхнє життя під загрозу. Ідеться про двох хлопчиків, які потребували трансплантації кісткового мозку. Ми дуже співчуваємо родинам і сподіваємося на якнайшвидше одужання дітей. Разом з тим маємо пояснити ситуацію.

У цих повідомленнях пропускають два ключових моменти. По-перше, обидвом хлопчикам уже зробили потрібну операцію. А, по-друге, є підозра, що іспанська клініка, яка прийняла двох маленьких українських пацієнтів, несправедливо завищує вартість їхнього подальшого лікування - удвічі у порівнянні з такими ж послугами в цій самій клініці для дітей з інших країн.

Ми розуміємо, що батьки, родичі тих пацієнтів, яким вже проведена трансплантація кісткового мозку (ТКМ), перебувають у фінансовій скруті. Проте операції їхнім дітям уже проведені. Наразі з’ясовуються усі обставини справи, необхідні для остаточного рішення.

21 грудня більшістю голосів на Комісії МОЗ України з питань направлення на лікування за кордон прийняли рішення про оплату операцій з трансплантації кісткового мозку для двох українських пацієнтів в клініці “Сан Жоан де Деу” (Барселона, Іспанія). На той момент у нас не було інформації, що така операція вже проведена. 28 грудня на засідання Комісії це рішення було призупинено до повного з’ясування обставин у зв‘язку з появою інформації від правоохоронних органів. Вказана клініка фігурує уже в двох кримінальних провадженнях.

Вартість проведення трансплантації кісткового мозку в Європі становить в середньому 4 млн гривень, тоді як клініка “Сан Жоан де Деу” виставила вдвічі більший рахунок. Представники клініки “Сан Жоан де Деу” відмовились надати пояснення та деталізовану калькуляцію лікування кожного з пацієнтів.

На даний момент до МОЗ надійшов запит від правоохоронних органів щодо витребування матеріалів по справі. Щоб з’ясувати обставини, МОЗ своєю чергою подало запит у посольство Іспанії з проханням роз’яснити ситуацію і надати інформацію про вартість лікування в клініці та прокоментувати, чому вартість для українців вища на 100 тис. євро, ніж для дітей з інших країн.

Міністерство охорони здоров’я України найбільшою цінністю вважає життя і здоров’я наших громадян. Ми щиро співчуваємо батькам дітей, яких неможливо вилікувати в нашій державі, та родичам і близьким дорослих пацієнтів. Тому усі такі справи ми намагаємося розглянути якомога швидше і дати позитивний результат.

Довідково: Основною вимогою до прийняття комісією позитивного рішення є висновок групи експертів щодо доцільності виділення коштів і неможливості лікування захворювання в Україні. За 2017 рік проліковано за кордоном державним коштом було 234 людей. 12 людей отримали відмову.