Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ прозвітувало про свою діяльність у 2017 році

3 квітня 2018
3369

Сьогодні, 3 квітня,  в.о. міністра охорони здоров‘я доктор Уляна Супрун та заступники міністра прозвітували перед Комітетом з питань охорони здоров’я.

2017 рік став роком початку системних і довгоочікуваних змін у сфері охорони здоров’я: прийнято Закон України № 2168-VIII “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населенняˮ, який впроваджує національне медичне страхування - оплату державою медичних послуг, які були надані конкретному пацієнту.
Уряд затвердив план заходів з реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я на період до 2020 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 821). Створено електронну систему охорони здоров’я.

У 2017 році МОЗ дозволив використовувати мінжнародні клінічні протоколи у лікарській практиці, спрощено вимоги до ведення паперової звітності в закладах охорони здоров’я.

Минулого року Міністерство активно працювало над створенням ефективної системи громадського здоров’я. Зміцнення здоров’я українців, заохочення до здорового способу життя і продовження тривалості активного та працездатного віку - одні з головних завдань. У 2017 році схвалено Стратегію забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року, удосконалено якість епідеміологічного нагляду, введено сучасні інструменти реагування на надзвичайні події.

Один із пріоритетних напрямків роботи Міністерства - підвищення рівня доступності лікарських засобів. З квітня 2017 року діє урядова програма “Доступні ліки”, яка є яскравим прикладом децентралізації. Пацієнти з серцево-судинними захворюванями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Програма має позитивну динаміку: збільшується кількість пацієнтів, які користуються програмою, аптечних закладів, виробників та кількості препаратів. Так, наприклад, на початку дії програми до переліку було включено 157  торгових назв, а в оновленому переліку, який діє з початку 2018 року, вже налічується 239 торгових назв, з них 47 – безоплатні. У 2017 році відшкодовано понад 13,9 млн рецептів.

Сподіваємося на подальшу підтримку народних депутатів у реалізації змін в охороні здоров‘я.