Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міжнародні організації нададуть допомогу регіонам, які першими запустять медичну реформу

19 січня 2017
2871

Львів, Полтава та інші регіони, які першими запустять медичну реформу, отримають технічну та організаційну допомогу в рамках тристороннього проекту, який стартував за участю Світового банку, Швейцарського бюро співробітництва та Міністерства охорони здоров’я.

Проект «Підтримка реформ і ефективного урядування у сфері охорони здоров’я в Україні» триватиме 3 роки та матиме кілька компонентів. На його реалізацію передбачено 2 млн 600 тис швейцарських франків.

Як наголосила в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун, головна мета проекту – допомога впровадженню реформ на регіональному рівні та протидія корупції під час закупівель медпрепаратів та виробів медичного призначення.

«Цей проект буде реалізовано в Львівській, Полтавській областях, і сподіваємось, його позитивний досвід буде поширено по всій Україні. Співпраця з регіонами – це частина програми з децентралізації, яку ми підтримуємо, і ми хочемо заохотити ті області, які є лідерами та найбільше роблять в темі реформування. Є два компоненти проекту: технічна допомога з метою імплементації реформ в регіонах та протидія корупції», – наголосила доктор Супрун.

У свою чергу заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк нагадав, що МОЗ працює з міжнародними організаціями по багатьох напрямках, і нинішній проект важливий в контексті реалізації проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», який передбачає використання позики у розмірі 214,73 млн дол США. «Цього року відбуватиметься активна фаза реалізації проекту Світового банку в регіонах, де заплановано багато закупівель. Дуже важливим запитом з боку суспільства є відсутність корупції та прозорість тендерів. Ми попросили колег реалізувати сучасну систему запобігання корупції та побудови прозорості під час закупівель», – розповів заступник міністра.

Павло Ковтонюк додав, що тепер контроль здійснюватиметься не на етапі перевірок після проведення закупівель, а шляхом побудови процесів, які початково унеможливлять корупцію.

Про деталі проекту поінформували Сату Кахконен, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови, Хольтер Тауш, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні та Фон Жао, керівник програм у галузі людського розвитку Світового банку у справах України, Білорусі, Молдови.

Довідково:

Тривалість проекту: 2017-2020 рр.

Регіони: Полтавська обл., Львівська обл. та інші регіони, визначені МОЗ України

Установа, яка впроваджує: Світовий банк (команда фахівців з питань охорони здоров’я Представництва Світового банку в Україні) спільно з МОЗ та обраними областями.

Фінансування з трастового фонду (грант): Швейцарське Бюро співробітництва.

Бюджет: 2 600 000 швейцарських франків.

Проект складається із 2 компонентів:

Технічна допомога обраним регіонам у впровадженні пріоритетних напрямів реформи охорони здоров’я та допомога Уряду в ухваленні рішень на основі регіонального досвіду;

Підвищення інституційної спроможності з метою поліпшення управління та боротьби з корупцією в секторі охорони здоров'я, моніторингу закупівель та фінансової діяльності проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».