Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міністерство охорони здоров’я розпочало презентацію концепції змін в регіонах України

7 жовтня 2016
825

В.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун розпочала презентувати зміни, що відбудуться в сфері охорони здоров’я з регіонів. Перша презентація відбулася в місті Самбір Львівської області – регіоні, який є передовим у створенні територіальних громад та вже має важливий досвід децентралізації.

Зустріч в.о. міністра з представниками виконавчої влади та місцевого самоврядування, медиками, представниками громадських організацій та журналістами організували Міністерство охорони здоров’я України спільно з аналітичним центром Колегіум Анни Ярославни, громадськими організаціями Центр UA та Пора змін.

На погляд в. о. міністра, пріоритетними завданнями діяльності Міністерства охорони здоров’я є створення однакових умов доступу до медичних послуг та забезпечення високоякісної медичної допомоги.

Мета реформи – створити систему універсального доступу, тобто гарантований державою пакет медичної допомоги, доступний для кожного громадянина, незалежно від місця проживання, місця роботи і соціального статусу.

Доктор Уляна Супрун зазначила, що для цього необхідно спершу реформувати первинну ланку медичної допомоги, а згодом - вторинну ланку. Окрім того, необхідно підняти рівень кваліфікації фахівців та перейти до національної системи медичного страхування.

За її словами, у рамках реформи мусить відбутися зміна системи фінансування сфери охорони здоров’я на таку, де гроші йтимуть за пацієнтом. “Таким чином, пацієнт зможе обрати лікаря, укласти з ним договір та отримати послуги, незалежно від місця прописки”, – заявила в.о. міністра.

В умовах децентралізації, відповідальність та повноваження, зокрема щодо прийняття фінансових рішень, переходять на регіональний рівень. На місцевому рівні громадськість відповідальна та може впливати на прийняття рішень щодо розподілу публічних фінансів через тиск на обраних ними депутатів.

За час перебування в Самборі в. о. міністра також відвідала Самбірську центральну районну та дитячу лікарні. Доктор Уляна Супрун зустрілася з медичними працівниками, щоб обговорити стан медицини в районі, подальші плани та проблемні питання.

Проблеми з фінансуванням відзначали працівники обох закладів. Проте найбільш складна ситуація в медиків міської дитячої лікарні, адже вони не отримують заробітну платню з липня 2016 року.

В.о. міністра зазначила, що сприятиме вирішенню цього питання. “Будемо просити Міністерство фінансів України якомога швидше перерахувати резерв бюджетних коштів на 2016 рік у регіони. Далі справа рук місцевої влади, яка теж повинна виділити частину із місцевого бюджету для оплати праці медиків Самбора. Наша команда робитиме все, щоб вирішити проблему якнайшвидше”, – сказала доктор Уляна Супрун.