Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Мережа кардіоцентрів розширюється: новий ангіограф у Кіровоградській області

8 лютого 2019
4698

В Олександрійській міській лікарні Кіровоградської області ввели в експлуатацію новий ангіограф та облаштували всі необхідні умови для цього. Це дозволить лікарям робити втручання з високою точністю і рятувати ще більше пацієнтів з серцево-судинними катастрофами - інфарктом і інсультом.

Реперфузійний центр, який відкриють на базі Олександрійської міській лікарні №1, стане 35-м у всеукраїнській мережі кардоцентрів, що в цілодобовому режимі без вихідних готовий надавати високоякісну допомогу пацієнтам з інфарктами і інсультами. Наразі ж фахівці лікарні опановують навички роботи з ангіографічним обладнанням.

“Встановлення ангіографу - це спільний здобуток та показник злагодженої роботи Уряду і міністерства, місцевої влади, керівників лікарень, медиків та  небайдужих громадян. Результатом цих зусиль стануть сотні врятованих життів. Адже жителі Олександрії і прилеглих районів зможуть абсолютно безоплатно і набагато швидше отримати якісну допомогу при інфаркті чи інсульті. Це життєво важливо, адже у таких випадках  кожна хвилина може вартувати життя”, - говорить заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

Ангіограф - це сучасне та ефективне обладнання, за допомогою якого лікарі визначають, де саме у судинах порушений кровообіг.  Апарат вартістю 10,5 млн грн придбали за кошти державного та обласного бюджету, а реконструкцію приміщення провели коштом області та міста.

"Ангіограф дозволить нам проводити діагностику судин серця, нирок, магістральних судин шиї, головного мозку з наступним лікуванням. За допомогою цього апарату також можливо виконувати стентування та емболізацію судин, постановку штучних водіїв ритму серця. У результаті ми зможемо зменшити кількість інвалідизуючих патологій у працездатних осіб та летальність від серцево-судинних хвороб", - зазначив головний лікар Віталій Приходько.  

Завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації нині кожен пацієнт з гострим інфарктом міокарда із елевацією сегменту ST (коли від оперативного втручання і встановлення стенту залежить життя людини) отримує стент безоплатно. Це вперше держава повністю покриває потребу в стент-системах для пацієнтів, які потребують негайного стентування.

Сучасні методики лікування, потужне обладнання і його доступність для пацієнтів уже приносять добрі результати: за даними Асоціації інтервенційних кардіологів України, у 2017 році у нових українських реперфузійних центрах показник смертності знизився майже втричі, ніж в цілому по Україні (4,6% проти 12,5% відповідно).

Читайте також