Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медзаклади мають бути забезпечені різноманітними автономними джерелами живлення — Сергій Дубров під час візиту на Харківщину

22 квітня 2024
100

Перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров разом із керівником Бюро ВООЗ в Україні доктором Ярно Хабіхтом та Місією ВООЗ відвідали Харківщину з робочим візитом. 

У межах поїздки Сергій Дубров відвідав Чугуївську центральну лікарню імені М.І. Кононенка, де нещодавно встановили резервну модульну котельню, яка зможе забезпечити повноцінне функціонування медзакладу в надзвичайних ситуаціях. Передача котельні стала можливою завдяки підтримці уряду Німеччини. 

«Хочу щиро подякувати команді ВООЗ за комплексну та необхідну допомогу, яка дозволяє українській медицині повноцінно функціонувати під час повномасштабної війни. На жаль, маємо справу з підступним, непередбачуваним ворогом, який знищує цивільне населення та завдає ракетних ударів по обʼєктах соціальної інфраструктури. Наші команди мають спільне бачення того, що заклади охорони здоровʼя повинні бути забезпечені різноманітними автономними джерелами: електроенергією, водопостачанням та, звісно, опаленням. Лише за таких умов, пацієнти отримуватимуть якісні та повноцінні послуги», — прокоментував Сергій Дубров.

Чугуївська центральна лікарня імені М. І. Кононенка є справжнім порятунком для тисяч українців з багатьох районів Харківщини. Попри постійні ворожі атаки медзаклад працював з першого дня повномасштабного вторгнення. У період часткової окупації регіону лікарня надавала всю необхідну медичну допомогу та продовжує робити це для жителів сусідніх населених пунктів, які проживають у безпосередній близькості до лінії фронту.

«У Чугуївській центральній лікарні ми встановили резервну модульну котельню, яка забезпечує функціонування лікарні в надзвичайних ситуаціях. Важливо продовжувати інвестувати в інфраструктуру, враховуючи збільшення атак на заклади охорони здоров’я. Це була корисна зустріч для нашої команди та для першого заступника міністра Сергія Дуброва. Змогли поспілкуватися з працівниками лікарні та краще зрозуміти проблеми, з якими вони стикаються», — зазначив Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні. 

Також перший заступник міністра відвідав з колегами укриття лікарні, де нещодавно були проведені ремонтні роботи. Сховище має декілька виходів та ліфтів, оснащене системою вентиляції, тепло- та водопостачанням, джерелом додаткової електроенергії з дизель-генератора. В укритті облаштовано операційну, передопераційну, пологову залу, палати для перебування хворих, відділення інтенсивної терапії, санвузли та допоміжні приміщення. Сховище має усе необхідне обладнання, яке було придбано коштом Фундації Олени Зеленської, для повноцінної роботи медиків.

З початку повномасштабного вторгнення МОЗ активно підтримує лікарні, розташовані в прифронтових областях. Медзаклади Харківської області отримали 13 кисневих станцій, ангіограф, три рентгенівські апарати та інше обладнання, необхідне для порятунку життя та здоров’я українців. Також до лікарень регіону було поставлено 13 КТ-апаратів, на яких вже проведено більше ніж 10 000 досліджень пацієнтів. Значну частину обладнання придбано у межах спільних зі Світовим банком та Глобальним фондом проєктів МОЗ, централізованих закупівель Медичними закупівлями України, Центром громадського здоров’я, зокрема й коштом UNITED24 та у межах гуманітарної допомоги.