Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медзаклади Києва, Київської та Волинської областей отримають сучасне холодове обладнання для зберігання вакцини

30 серпня 2022
2489

Медзаклади Києва, а також частково Київської та Волинської областей отримають першу партію обладнання, яке дозволить надійно зберігати вакцини, зокрема проти COVID-19, забезпечуючи дотримання «холодового ланцюга».

Дана партія – 153 холодильники з льодовим захистом та 104 морозильні камери з акумуляторами холоду – закуплена Міністерством охорони здоров’я України у рамках спільного проєкту зі Світовим банком та у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), який доставив його в Україну. 

Зберігання вакцин – це найтриваліший з етапів «холодового ланцюга», дотримання якого передбачено затвердженим МОЗ України порядком. Закуплена техніка має автономну здатність підтримувати необхідну температуру, тож навіть за відсутності енергопостачання вакцини надійно зберігатимуться упродовж тижня. 

Передбачено також створення системи віддаленого моніторингу температурних показників зберігання вакцин,  встановлення та обслуговування обладнання, навчання спеціалістів для максимально ефективного використання нових можливостей «холодового ланцюга». 

Відповідно до наказу МОЗ України №1540 від 26 серпня 2022 року про розподіл обладнання перша партія холодового обладнання буде розвезена регіонами вже найближчим часом. Розвезення здійснюватиме Укрвакцина – ключовий логістичний оператор за цим проєктом.

Загалом проєкт Світового банку передбачає постачання та встановлення значної кількості обладнання для забезпечення «холодового ланцюга» для зберігання вакцин. Серед них: холодильники з камерою для льоду для зберігання вакцин, морозильні камери для вакцин з акумуляторами холоду, комбіновані холодильники з камерою для льоду для зберігання вакцин та морозильними камерами з акумуляторами холоду, електронні реєстратори температури холодильника з внутрішнім датчиком, із запрограмованою сигналізацією та дисплеєм для моніторингу умов зберігання вакцин у холодильниках. 

Незабаром очікується прибуття на склади Укрвакцини ще однієї партії у 52 холодильники і 52 морозильні камери. Постачання іншого, передбаченого договором, обладнання в Україну триває.