Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медичним закупівлям України — 5 років: придбано ліків та медичного обладнання майже на 28 мільярдів гривень

25 жовтня 2023
405

Уже 5 років Медичні закупівлі України (МЗУ) забезпечують централізовану закупівлю якісних ліків, медичних виробів та медичного обладнання коштом державного бюджету. 

Також МЗУ адмініструють медичну частину електронного каталогу «Prozorro Market». Цей інструмент дозволяє лікарням швидко, надійно та ощадливо купувати необхідні медичні товари. 

Так, за п’ять років вартість централізовано закуплених ліків склала понад 20 млрд грн, зокрема наприкінці минулого року Медичні закупівлі України вперше придбали дороговартісні ліки для дітей, які страждають на рідкісне захворювання — спінальну м’язову атрофію (СМА). 

На 7,7 млрд грн було закуплене медичне обладнання, серед якого — інноваційний комп’ютерний томограф на 128 зрізів вартістю понад 30 млн грн, що інстальований в НДСЛ «Охматдит». 

Також цього року команда МЗУ придбала 15 систем лінійних прискорювачів для лікування онкологічних хвороб з рекордною економією. З понад 1 млрд грн, виділеного з бюджету на цю закупівлю, завдяки ефективній роботі з ринком Медичні закупівлі України заощадили 482 млн грн або 47% коштів доведеного бюджету.

Окрім цього, Медичні закупівлі України забезпечують потреби охорони здоров’я в межах фандрейзингової платформи «UNITED24».

Коштами, зібраними через UNITED24, за рішенням відповідної комісії Медичні закупівлі України придбали понад 100 тисяч одиниць важливого обладнання для лікарень, серед яких: броньовані евакуаційні авто, реанімобілі, наркозно-дихальні апарати, рентгенівські установки з С-аркою, апарати зовнішньої фіксації тощо.

Обладнання дозволило врятувати не одне життя і зберегти здоров’я багатьом українцям.

На початку цього року Міністерство охорони здоров’я України разом із Медичними закупівлями України запустили пілот системи обліку ліків та медичних виробів «e-Stock».

Через систему «e-Stock» заклади охорони здоров’я подають потребу щодо необхідних медичних товарів, що закуповуватимуться державним коштом. Це дозволяє оптимізувати процес збору потреб, робить його якіснішим та більш системним. 

За роки своєї діяльності МЗУ якісно змінили систему медичного постачання в Україні та розширили доступ українців до якісного та безоплатного лікування.