Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медична реформа – шлях до якісної сучасної системи охорони здоров’я, – Уляна Супрун

31 жовтня 2017
978

 

19 жовтня Верховна Рада ухвалила перший із пакету законів, що запускають процес змін у медичній системі. Коли Президент підпише цей закон,  уже з 2018 почнуться зміни на первинній ланці надання медичної допомоги, запрацює, так званий, принцип «гроші йдуть за пацієнтом». А після прийняття повного пакету законів з’явиться Національна служба здоров’я України, яка займатиметься замовленням послуг для пацієнтів, управлінням бюджетом і його розподілом між медичними закладами.

«Із ухваленням медичної реформи Україна попрощалася із «совєтською» спадщиною в медицині і обрала шлях до якісної сучасної системи охорони здоров’я. Це шлях поступових змін паралельно по всіх напрямках: інфраструктури, освіти лікарів, фінансування, доріг. Таким шляхом йшли всі країни, в яких сьогодні функціонує сучасна система охорони здоров’я», - відзначила  в.о. Міністра охорони здоров’я, доктор Уляна Супрун. 

Народний депутат Сергій Березенко підкреслює: «Прийнятий нами закон – це великий крок на шляху позитивних змін у галузі охорони здоров’я: ліквідація побутової корупції з медичної сфери, конкуренція лікарів за пацієнта та забезпечення децентралізації. Віднині влада жодним чином не зможе вплинути на пацієнта, який сам обиратиме собі заклад та лікаря. І це найбільша перемога цієї реформи». Як зазначив депутат, в Україні один з найвищих показників в світі кількості лікарняних ліжок на душу населення: приблизно 8,7 ліжко-місць на тисячу чоловік. Більше лише у трьох країнах світу, тим не менше за показниками смертності ми лідери Європи. А середній показник зайнятості ліжко-місць по країні складає приблизно 30%. Тобто 2/3 бюджетних коштів на медицину витрачаються на вітер.

У свою чергу експерт Реанімаційного Пакету Реформ Олександр Ябчанка наголошує: «Щороку 640 тис. сімей потрапляють у фінансову скруту у зв’язку з хворобою одного з членів родини. Реформа фінансування системи охорони здоров’я, що розроблена Кабміном і підтримана ВРУ скерована саме на забезпечення фінансової  доступності медичної допомоги. Фізичну ж доступність медичної допомоги має забезпечити реалізація президентського законопроекту щодо сільської медицини». Проте закони лише дають нам правові підстави розпочати реформу, успіх же її залежатиме від злагодженої роботи Кабміну, Адміністрації Президента, органів місцевого самоврядування, місцевих адміністрацій, керівників мед закладів, лікарів і громадян на місцях. Тому, у нас усіх багато роботи на два наступні роки».

Докладніше про медреформу: https://goo.gl/p483q1

Фото та відео Українського кризового медіа-центру
 

 

 

Читайте також