Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Марина Слободніченко: Щоб бути готовими до вступу в ЄС, бізнес вже зараз має інвестувати в медичні інновації

11 вересня 2023
320

Європейський Союз сфокусований на інвестиціях в інновації. Лише у 2022 році країни Євросоюзу на дослідження та розробки у сфері охорони здоров’я витратили понад 9,7 мільярда євро, що на 11,5% більше, ніж у 2021 році. Це найбільш зростаючий сектор в ЄС з точки зору інвестицій у дослідження. Адже саме дослідження і розробки мають вирішальне значення у підвищенні конкурентоспроможності бізнесу, розвитку економіки та добробуті громадян. 

«Фармацевтична галузь, як і сфера медичних виробів, зростає надзвичайно потужно та стрімко. Щороку презентують нові методи і підходи до лікування та діагностики, презентують інноваційні препарати. Про що це говорить? Наш глобалізований світ постійно розвивається, подовжується тривалість життя, важливішим стає його якість, в тому числі з точки зору здоров’я. Саме тому інвестиції в інновації вже зараз мають стати пріоритетом для українських фармвиробників. Від них залежатиме не лише можливість відповідати євростандартам, але й конкурентоспроможність на ринку ЄС», — переконана заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко.

Так, за даними Євростату, у 2022 році найбільше у розвиток та дослідження у сфері охорони здоров’я серед країн ЄС інвестували в Німеччині (2,7 млрд євро), Франції (2,2 млрд євро), Італії (1,6 млрд євро) та Іспанії (понад 900 млн євро). Якщо порівнювати інвестиції у 2021 та 2022 роках, то у відсотковому співвідношенні фінансування найбільше збільшили у Мальті — майже на 300%, Франції — на 74%, Болгарії — на 45% та Естонії — на 38%. 

«Навіть якщо наші виробники наразі не мають вільних коштів на розвиток, шляхи до налагодження міжнародної взаємодії та формування авторитету українських виробників є. Так, українські фармвиробники можуть запропонувати своїм іноземним партнерам спільну роботу над інноваційними препаратами. Інвестиції в прогресивну країну, яка відбудовує і створює краще, ніж було — це перспективно», — відзначила Марина Слободніченко.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я завершило процедуру селф-скринінгу, де визначило що загалом до національного законодавства необхідно імплементувати 319 актів права ЄС. Для того, щоб пришвидшити процес адаптації національного законодавства до законодавства ЄС, МОЗ регулярно проводить зустрічі з бізнесом, міжнародними партнерами та експертами у галузі охорони здоров’я. Завдяки цьому діалогу, команда Міністерства розраховує максимально ефективно інтегрувати медичну сферу до єдиного простору з ЄС: врахувати усі проблемні моменти чи нюанси, з якими галузь може зіштовхнутися, коли усі нововведення запрацюють та дати достатньо часу бізнесу для підготовки.