Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Які дані є відкритими в медичній сфері

7 березня 2024
333

Щороку у світі 7 березня відзначають День відкритих даних, що підкреслює цінність та вплив відкритих даних у розвитку демократії та громадянського суспільства.

Законодавство визначає, що державні інституції зобов’язані оприлюднювати суспільно важливу інформацію, яка не є таємною і на основі якої можуть формуватися нові виклики та ініціативи.  МОЗ працює над збільшенням обсягу відкритих даних. Вони є основою сервісів, що допомагають пацієнтам та бізнесу розв'язувати важливі питання.

Одним із найбільш сучасних цифрових інструментів є дашборди. Вони являють собою динамічний звіт, в якому дані оновлюються в реальному часі і візуалізуються за допомогою інфографіки.

На сайті Національної служби здоров’я України для відкритого користування доступні 30 дашбордів.

  • Так, приміром, у декілька кліків можна дізнатися, кількість укладених договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій — https://cutt.ly/t03QxSO. На цьому дашборді можна дізнатися, які медичні послуги надає конкретний медзаклад безоплатно за договором із НСЗУ. Також легко можна знайти електронну карту місць надання первинної медичної допомоги — https://cutt.ly/W03QbsU Дашборд дозволяє знайти найближчий до вас медзаклад, який надає первинну допомогу.
  • Завдяки дашборду «Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів» — https://cutt.ly/A03Qmco — можна знайти аптеку, яка відпускає ліки за програмою «Доступні ліки».
  • Динаміка захворюваності на ковід, епідеміологічна ситуація загалом — за цим можна стежити на дашбордах ДУ «Центр громадського здоров’я»: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/koronavirusna-infekciya-covid-19
  • За допомогою телеграм-боту Медичних закупівель України кожен може дізнатися  про наявність та залишки препаратів, закуплених МЗУ, а також про тендери, очікувані поставки та закуплені товари — https://bit.ly/3JbCLOt.
  • Крім того, МЗУ розробили дашборд з даними закупівель за централізованими напрямами МОЗ — https://bi.medzakupivli.com/. Там міститься інформація про статус централізованих закупівель медтоварів у розрізі доведених напрямів, графік поставок ліків та медвиробів на склад тощо.
  • Також ви можете переглянути календар термінів закупівель — https://bit.ly/49ZFua1. Цей дашборд містить орієнтовні строки початку закупівельних процедур 2024 р.
  • Керівникам закладів охорони здоровʼя у пригоді стане дашборд «Статуси тестування функціоналу МІС» від адміністратора ЦБД ЕСОЗ (ДП «Електронне здоровʼя») — https://ehealth.gov.ua/status-testuvan-funktsionalu-mis/. Дашборд дозволяє відстежувати, який функціонал надають медичні інформаційні системи для взаємодії з ЕСОЗ. Зокрема, це спрощує медичним закладам процес вибору МІС, а також дозволяє відстежувати нові функціональності та статуси їх впровадження в МІС. 
  • Також для відстеження працездатності центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я адміністратор ДП «Електронне здоровʼя» підтримує статус-сторінку, яка містить актуальну інформацію про роботу компонентів центральної бази даних ЕСОЗ, а також інформацію про їх працездатність. Дашборд дозволяє прозоро відображати статус роботи ЕСОЗ та інформувати користувачів про технічні роботи, а також можливі затримки у роботі системи — https://status.ehealth.gov.ua/ 

Дані дашбордів є динамічними та постійно оновлюються, ними може користуватися за потреби кожен українець.

Крім цього, відкриті дані сприяють прозорості та підзвітності органів влади та медичних закладів, що допомагає знижувати рівень корупції.