Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як працюють “Доступні ліки” в українських селах: розповідають фельдшери

4 травня 2018
3017

У Зорі Одеської області доступні ліки отримує кожен четвертий, а у Поляниці, що неподалік курорту Буковель, - лише 40 із понад тисячі жителів. Сьогодні розказуємо, як реалізується програма у різних селах країни, з якими труднощами стикаються фельдшери та пацієнти і як їх вирішують.

Програма “Доступні ліки” працює вже більше року. З квітня 2017 року свої ліки отримують пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу.  

 

У Зорі доступні ліки отримує кожен четвертий, у Нетребівці - особливий попит на ліки від ССЗ

 

Фельдшерсько-акушерський пункт в селі Зоря, Саратського району Одеської області охоплює близько 4800 пацієнтів, з яких приблизно 1200 вже скористалися програмою “Доступні ліки”. Фельдшер Катерина Арнаутова зазначає, що медичні працівники активно поширюють інформацію про програму. Пацієнти самостійно отримують ліки по рецепту у найближчій аптеці, що знаходиться за чотири кілометри від Зорі.

“Самі ж рецепти у більшості випадків виписує лікар, однак іноді, за необхідності, цим займається фельдшер. Фельдшерам також видають ліки в аптеках, якщо вони отримують їх для пацієнтів, які не можуть зробити це самостійно. З аптеками проблем ніяких, грошей нам завжди вистачає”, - говорить Катерина  Арнаутова.

 

У Нетребівці Вінницької області близько 200 із 656 пацієнтів користуються програмою “Доступні ліки”. 148 з них отримують препарати від серцево-судинних захворювань. ФАП щосереди відвідує лікар, який виписує рецепти.

 

Ми розповідаємо пацієнтам про “Доступні ліки”, однак зазвичай люди самі вже давно знають цю програму. Іноді здається, що про “Доступні ліки” вони знають набагато більше за нас”, - говорить завідувачка ФАПу в Нетребівці Людмила Мирончак.  

 

Більше трьохсот пацієнтів села Глиниці, що на Львівщині, отримують свої “Доступні ліки”. Щосуботи Глиниці відвідує лікар і виписує рецепти пацієнтам. В інших випадках пацієнти звертаються до найближчих медичних закладів у Краковці та Яворові, там же й отримують ліки.

“Наші пацієнти дізнаються про програму через фельдшерсько-акушерський пункт. Ми розповідаємо їм про таку можливість” - коментує фельдшер Світлана Глова.

 

Як вирішують питання з нестачею коштів: досвід Царичанки

Головний лікар Царичанської ЦПМСД Дніпропетровської області Наталія Дениско  каже, що за рік роботи програми в одному тільки Царичанському районі нею скористалося понад 11 тисяч пацієнтів. Найбільшим попитом користуються ліки від серцево-судинних захворювань - їх отримали 10 тисяч 344 пацієнта, тоді як від цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми було виписано рецептів для 652 та 115 пацієнтів відповідно.

 

“У 2017 році по субвенціїї “Доступні ліки” було виділено майже 150 тисяч гривень, але цих коштів виявилося недостатньо. Ми звернулися до Департаменту охорони здоров’я і нам додатково виділили ще трохи більше ста тисяч гривень”, - коментує Наталія Дениско.

 

Загалом у 2017 році цьому району було виділено 256 тисяч 855 гривень, тоді як у 2018 році сума збільшилася до майже 300 тисяч гривень. Кошти на “Доступні ліки” місцеві бюджети отримують кожного місяця. У випадку нестачі коштів в одній окремій аптеці, на прикладі Царичанського району, необхідні суми перерозподіляють з інших аптек.

 

Чого не вистачає ФАПам у селах

Дещо іншою є ситуація у селі Виноградівка Одеської області. Тут лікар відвідує ФАП раз на місяць, а пацієнти зазвичай проходять обстеження та отримують рецепти у інших селах або відвідують лікарню в райцентрі. У цьому селі програмою постійно користуються 35 пацієнтів, а ліки за рецептом отримують у Тарутиному - найближча аптека розташована в райцентрі.

 

“Усі дуже задоволені, однак хотілося б бачити ширший перелік ліків”, - зазначає фельдшер Галина Желяскова.

 

 

 

У фельдшерсько-акушерському пункті села Поляниця, що неподалік від курорту Буковель, зареєстровано 1052 людини. З них програмою користуються лише 40.  Найбільша проблема тут - відсутність поблизу аптеки-партнера, в якій би працювала програма “Доступні ліки”, наголошує фельдшер Ігор Щербюк. Найближча аптека, в який діє програма, розташована в Яремче, а це більше 25 кілометрів від села. Відповідно, пацієнтам доволі складно отримувати ліки там. Ми б дуже хотіли мати свій аптечний пункт у ФАПі, який би працював за програмою.

 

“Я впевнений, що так пацієнти мали б змогу одержувати необхідні ліки оперативніше та користувалися б програмою частіше. Але, нажаль, поки що ми не маємо на це дозволу”, - говорить  Ігор Щербюк.

 


Коментар від МОЗ

Наша першочергова мета - зробити “Доступні ліки” доступними для кожного. Особливо це стосується пацієнтів, які живіть у сільській місцевості. І ми справді віримо, що фельдшери нам у цьому допоможуть.

З точки зору законодавчого регулювання - сьогодні кожен фельдшер може виписувати рецепти пацієнтам із хронічними захворюваннями і відпускати ліки у фельдшерсько-акушерському пункті, якщо у селі немає аптеки. Ці права затверджені у п.1 Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 №360, та п. 158 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів, затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 № 929.

Відповідний лист-роз’яснення МОЗ уже надіслано керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних державних адміністрацій з проханням невідкладно провести відповідну роз’яснювальну роботу серед підпорядкованих закладів охорони здоров'я.

Ми знаємо, що фельдшери і так намагаються допомагати пацієнтам, які не мають можливості дістатися до аптеки, і самостійно їм привозять необхідні ліки. Це дуже добре. Ми закликаємо місцеву владу сприяти цій практиці та заохочувати додатковими мотиваціями.

Детальніше про "Доступні ліки": http://moz.gov.ua/dostupni-liki

Читайте також