Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як пацієнти можуть контролювати Нацперелік

27 березня 2018
4617

МОЗ України спільно з Transparency International Україна провели навчальний семінар для пацієнтських та громадських організацій. На прикладі найгучніших справ розслідувань Prozorro активістів навчили пошуку закупівель лікарських засобів закладами охорони здоров’я.

“Безумовно, що є ті, кому хочеться працювати за старими правилами - купувати симптоматичні препарати чи ліки, що не мають достатньої доказової бази. Але тут ми маємо твердий намір. Ми хочемо, щоби кожен українець, потрапивши в стаціонар, чітко знав, що держава йому гарантує, які конкретно ліки він повинен отримати в повному обсязі на увесь курс лікування безоплатно”, - зазначив заступник міністра Роман Ілик.

За його переконанням, саме контроль з боку громадських та пацієнтських організацій дозволить поліпшити впровадження Нацпереліку у кожній лікарні та унеможливить зловживання при закупівлі ліків на регіональному рівні.   

Роман Ілик відповів на головні питання, що цікавили пацієнтські та громадські організації про Нацперелік та механізм закупівлі ліків як за базовим переліком, так і поза ним.

 

На тренінгу були присутні представники більше 35 громадських та пацієнтських організацій з усієї України. Навчання проводили радник в.о. міністра охорони здоров’я з питань реформування закупівель лікарських засобів та медичних виробів Тетяна Коба, юрист Transparency International Україна Марта Гоголь та фахівець з впровадження аналітичних інструментів Transparency International Україна Ілля Бібов.  

Нагадаємо, Національний перелік основних лікарських засобів – важлива частина медичної реформи, одне із завдань якої – гарантувати безкоштовне базове лікування громадянам країни. МОЗ запроваджує короткий список життєвонеобхідних, якісних та безпечних ліків, якими кожна лікарня має забезпечити кожного українця на 100%.

Нова політика забезпечення лікарськими засобами українців змінює підхід до фінансування. Держава витрачатиме кошти платників податків ефективно: лише на ті лікарські засоби, чия ефективність у боротьбі з хворобами науково доведена. Ресурси держави буде сфокусовано на наданні безкоштовного ефективного лікування від пріоритетних захворювань і станів максимальній кількості громадян.

Читайте також