Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як лікують постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи і що зміниться з впровадженням реформи

26 квітня 2018
4069

26 квітня - День пам’яті Чорнобильської трагедії

Люди, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримують необхідне лікування, а пов’язані з ним витрати частково чи повністю покриває держава. Із впровадженням медреформи медичне обслуговування і лікарські засоби так само будуть безоплатними чи надаватись на пільгових умовах.

Людей, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обслуговують у 300 медзакладах по всій країні - від районних поліклінік до клінік науково-дослідних інститутів. Крім того, діє 37 спеціалізованих медичних закладів, що забезпечують лікування людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. До переліку цих медзакладів, які затвердив Кабмін, входить «Національний центр радіаційної медицини НАМН України», майже усі обласні клінічні лікарні, «Спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення МОЗ України», та обласні спеціалізовані диспансери радіаційного захисту (Харківський, Рівненський, Сумський, Чернігівський) та Київський міський тощо.

Загалом, система медичного нагляду постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи складається з щорічної диспансеризації, амбулаторного, стаціонарного лікування і реабілітаційних заходів у санаторно-курортних умовах та реабілітаційних центрах.

МОЗ тримає на постійному контролі питання наповнення Державного реєстру України людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цей Реєстр був створений, щоби забезпечити довготривалий, автоматизований, персональний облік людей, які зазнали радіаційного впливу в результаті аварії на ЧАЕС, їх дітей і наступних поколінь, доз їх опромінення, оцінки стану їх здоров’я та його динаміки.

Люди, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримують необхідне лікування, а пов’язані з ним витрати, включаючи ліки, частково чи повністю покриває держава. У Держбюджеті на 2018 рік передбачено 42 391,4 тис гривень для покриття цих витрат.

Уже цього року в країні розпочнеться медична реформа, що докорінно змінить систему охорони здоров’я. Впроваджується нова модель фінансування, що передбачає чіткі та прозорі гарантії держави щодо обсягу безоплатної медичної допомоги, фінансовий захист громадян у випадку хвороби, ефективний та справедливий розподіл державних коштів та скорочення неформальних платежів.  

Закон не передбачає стягнення з громадян жодної плати за необхідну їм медичну допомогу. Кожна медична послуга матиме визначений тариф, що буде оплачений закладу охорони здоров’я за лікування пацієнта державою. Обсяг послуг у рамках програми медичних гарантій залежить від обсягу фінансування системи охорони здоров’я, однак включатиме всі основні послуги, необхідні для якісного лікування.

Права та гарантії окремих категорій населення на безоплатне або пільгове медичне обслуговування, лікарські засоби чи вироби медичного призначення, що не входять до програми медичних гарантій, реалізовуватимуться згідно з іншими законами, що регулюють такі відносини («Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про охорону дитинства» тощо) коштом відповідних джерел фінансування.

Очікується, що у повному обсязі нова модель запрацює з 2020 року.

Читайте також