Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як говорити з батьками про вакцинацію: навчання для вчителів початкових класів

30 січня 2020
3705

Як школа може допомогти захистити здоров’я своїх учнів та вчителів і стати безпечним місцем, вільним від інфекцій? Цього тижня вчителі початкових класів з усієї України обговорили ці питання з медиками та експертами з комунікацій під час навчального заходу «Як говорити з батьками про вакцинацію».

Зокрема, говорили про те, як розповісти батькам про урок “Віруси. Бактерії. Мікроби. Захист від хвороб”, який вчителі проводять для своїх учнів. Як попросити дорослих підтримати цей урок розмовою з дитиною удома. Як відповісти на питання сучасних дітей про інфекційні хвороби і щеплення. І що може зробити вчитель, щоб захистити власне здоров'я.

Вчителі отримали поради та інструменти для ефективної комунікації щодо захисту дітей і всієї школи від інфекційних хвороб за різних обставин та у різних форматах.

З вчителями працювали генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України Андрій Скіпальський, медична експертка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерина Булавінова, проєктна менеджерка студії онлайн-освіти «EdEra» Ірина Кротова, консультантка МОЗ України Анастасія Нуржинська.

Генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України Андрій Скіпальський нагадав, що минулого року уряд схвалив Стратегію розвитку імунопрофілактики, яка передбачає зниження рівня захворюваності, смертності та інвалідності від інфекційних захворювань завдяки вакцинації, зокрема, дітей.

Вакцинація – питання національної безпеки. Україна повністю забезпечена ефективними і безпечними вакцинами за національним Календарем щеплень від 10 небезпечних інфекційних захворювань. Зробити щеплення за Календарем можна безоплатно у свого терапевта, педіатра або сімейного лікаря.

Із листопада 2019 року вчителі молодших класів проводять урок “Віруси. Бактерії. Мікроби. Захист від хвороб”. Під час цього уроку діти дізнаються про інфекційні хвороби та захист від них, знайомляться з поняттям доказової медицини та концепцією попередження захворювань, що дозволяє уникнути хвороби, її ускладнень і смерті.

Урок, розроблений ЮНІСЕФ у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України, з’явився через критично несприятливу ситуацію з вакцинацією в Україні. Через низькі охоплення щепленнями в попередні роки, в країні з 2017-го року триває спалах кору, внаслідок чого захворіли більше 115 000 людей, 41 людина померла, включаючи 25 дітей. У 2019-му реєструвалися випадки смертельно-небезпечного захворювання - дифтерії. В Україні реєструються випадки правцю у дітей.

Захід є частиною програми зі створення серії уроків та онлайн курсу для вчителів зі всієї України щодо захисту від інфекцій. Він відбувся за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

читайте також